Hopp til innhold

Først nektet han å møte i retten, så nektet han å høre på tolkene

OSLO TINGRETT (NRK): Da den tiltalte 37-åringen endelig var på plass i retten mandag begynte han å klage på tolkene. Mannen er tiltalt for brutale overfall og voldtekter mot to kvinner født på 1930-tallet.

Oslo tingrett

– BLE VOLDTATT: Aktor Asbjørg Lykkjen mener de to kvinnene, som var 77 og 80 år gamle da hendelsene skjedde, ble voldtatt. Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for voldtekt, men for vold og ran.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Rettssaken ble utsatt mandag morgen da den 37 år gamle tiltalte mannen ikke møtte i retten. Da politiet kom til fengselet for å hente ham, fikk de ham ikke med seg.

Amir Mirmotahari

NEDBRUTT: Forsvarer Amir Mirmotahari beklaget at hans klient ikke møter i retten.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
Asbjørg Lykkjen

IKKE GYLDIG: Aktor Asbjørg Lykkjen mener svimmelhet og oppkast natten før ikke er gyldig fravær for tiltalte.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Han ble plaget av andre fanger etter medieoppslag om saken i helgen. Han er dårlig og kaster opp og klarte ikke å reise seg i dag, sier mannens forsvarer Amir Mirmotahari.

– Det å være tiltalt for voldtekt betyr at du er nederst på rangstigen. De som er tiltalt for det risikerer trusler og vold. Innsatte begynte å henge utenfor rommet hans. Han oppfattet at ansatte og innsatte så spesielt på ham og han opplevde flere verbale utsagn. Han ble psykisk nedbrutt av dette, sier forsvareren.

Nekter for voldtekt

Ifølge forsvareren hadde tiltalte sett fram til å bli ferdig med saken, og var klar for å forklare seg i saken før hendelsene i helgen.

– Han erkjenner vold mot og ran av kvinnene, men ikke voldtekt, sier Mirmotahari.

Påtalemyndigheten mener at tiltalte ikke hadde gyldig fravær.

– Dette er ikke noen mindre påkjenning for de fornærmede, tiltalte må møte. Det bes om at han fremstilles i retten, sier aktor Asbjørg Lykkjen, og viste til at tiltalte har vært lite samarbeidsvillig i saken.

Dommerne bestemte at tiltalte måtte møte i retten og utsatte rettssaken i noen timer slik at han kunne hentes. Lege og sykepleier som hadde vært hos tiltalte mente at det ikke var noe i veien for at han kunne møte i retten.

Klaget på tolkene

Da tiltalte endelig var på plass i retten rundt klokken 12.15 mandag formiddag, begynte han med å klage på tolkene som var til stede i retten. Han mente at han ikke kunne forstå dem.

– Jeg forstår henne ikke. Hun er ikke fra samme område. Skal jeg tvinges til å høre på disse. Jeg gidder ikke å høre på de to tolke for meg, sa han.

Han var også irritert fordi rettssaken ikke ble utsatt.

– Jeg føler meg ikke bra og ba om at rettssaken skulle bli utsatt, hvor er rettighetene mine, spurte tiltalte.

Omfattende vold

Det første overfallet mannen er tiltalt for, skjedde i juli 2011 ved Etterstadsletta.

En 80 år gammel kvinne var ute på sin daglige tur da hun ble overfalt og utsatt for omfattende vold mot kropp og hode før hun i bevisstløs tilstand ble voldtatt og etterlatt i hjelpeløs tilstand. Samtidig ble hun fraranet smykker.

Kvinnen i 80-årene døde i februar i år. Ifølge kvinnens bistandsadvokat ble livskvaliteten hennes svært dårlig etter overfallet.

Lå igjen hjelpeløs i snøen

Den andre voldtekten skjedde i februar året etter. Denne gangen på Korsvoll. En kvinne (77) ble overfalt og voldtatt, før hun ble etterlatt i snøen i hjelpeløs tilstand, med blant annet brudd på hjerneskallen og hjernehinneblødninger.

Både smykker, veske og mobiltelefon var borte da hun etter en stund ble funnet av en skiløper. Kvinnen lå i respirator i flere dager før hun kom til bevissthet.

Da aktor endelig kunne starte sitt innledningsforedrag startet hun med de to voldtektene.

– På bakgrunn av undersøkelsene som er foretatt er det vår mening at hun har blitt voldtatt, sa aktor Lykkjen om begge de to fornærmede.

I avhør har ikke tiltalte erkjent verken vold eller ran av kvinnene. Da rettssaken startet innrømte han vold og ran, men ikke voldtekt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Korsvoll

Den da 77 år gamle kvinnen ble etterlatt hjelpeløs i snøen på Korsvoll i Oslo.

Foto: Mats Sparby / NRK

Ran, trusler og innbrudd

I tillegg til de to voldtektene er 37-åringen også tiltalt for overfall av en tredje kvinne på Montebello i Oslo i september 2011. Hun ble påført store skader og fraranet verdisaker og veske.

37-åringen er også tiltalt for trusler mot fengselsbetjenter i Oslo fengsel, og innbrudd i og tyveri fra to boliger i Oslo.

Han erkjenner ikke straffskyld for trusler i fengselet, men svarte «ja» og erkjente straffskyld da punktene om boliginnbruddene ble lest opp i retten.

Har DNA-bevis

Tiltalte har sittet i varetekt siden høsten 2012 og knyttes til sakene gjennom DNA-bevis.

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted. DNA-funnene ble sammenlignet med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold. Han ble pågrepet i Paris.

Politiet har tidligere sagt at de ikke utelukker at gjerningsmannen har operert flere steder i Norge og i andre land.

Oslo tingrett

OBSERVERER: To sakkyndige er på plass i retten. De ønsker å observere tiltalte i retten fordi han ikke har villet møte dem i fengselet.

Foto: Andreas Sundby / NRK