Nekter for å ha voldtatt kvinnene på 77 og 80 år

OSLO TINGRETT (NRK). – Ja, jeg overfalt dem, men jeg voldtok dem ikke, forklarte den tiltalte 37 år gamle mannen i Oslo tingrett tirsdag formiddag. Hevder sædfunn skyldes masturbering.

Sal 327 i Oslo tinghus

DAG 2 I RETTEN: I dag skal retten høre forklaringer fra fornærmede og fra den tiltalte selv.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Tirsdag formiddag hører retten forklaringen fra den 37 år gamle rumenske mannen som er tiltalt for brutale overfall og voldtekt av to kvinner født på 1930-tallet.

Mannen innrømmer at han var både i Etterstadområdet og på Korsvoll de kveldene kvinnene ble overfalt, i juli 2011 og i februar året etter.

– Jeg er enig i det som skjedde, men ikke i det med voldtekt, forklarte han via sin tolk. Mannen ba om å få slippe å forklare seg fra vitneboksen, og dommeren godtok at han ble sittende mellom sin advokat og tolken.

– Jeg masturberte

Sædfunnene som ble gjort etter overfallene skyldes masturbering, hevder mannen. Tiltalte fortalte også at han ruset seg på øl og hasj, og brukte piller og steroider blant annet for å få større armmuskler.

I retten ble han bedt om å forklare hvordan kvinnen som ble overfalt på Korsvoll kunne ha fått så omfattende skader. Hun fikk blant annet konstatert brudd på hjerneskallen og hjernehinneblødninger. Tiltalte svarte ikke direkte på spørsmålet.

– Hvorfor masturberte du, spurte aktor.

– Det kom sånn i hodet mitt da jeg så henne avkledd, svarte tiltalte om overfallet på Korsvoll.

– Jeg må be deg om å bytte tema eller liker du å snakke om det, sa han videre til aktor Asbjørg Lykkjen.

To voldtekter

Det første overfallet mannen er tiltalt for, skjedde i juli 2011 ved Etterstadsletta.

En 80 år gammel kvinne var ute på sin daglige tur da hun ble overfalt og utsatt for omfattende vold mot kropp og hode før hun i bevisstløs tilstand ble voldtatt og etterlatt i hjelpeløs tilstand. Samtidig ble hun fraranet smykker.

Kvinnen i 80-årene døde i februar i år. Ifølge kvinnens bistandsadvokat ble livskvaliteten hennes svært dårlig etter overfallet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Korsvoll

FUNNET I SNØEN: En 77 år gammel kvinne ble overfalt og voldtatt på Korsvoll. Etterpå lå hun hjelpeløs i snøen før hun ble funnet av forbipasserende.

Foto: Mats Sparby / NRK

Funnet i snøen med brudd på hjerneskallen

Amir Mirmotahari

ERKJENNER IKKE VOLDTEKT: Forsvarer Amir Mirmotahari sier at tiltalte erkjenner straffskyld for overfall og ran av kvinnene.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Den andre voldtekten skjedde i februar året etter. Denne gangen på Korsvoll. En kvinne (77) ble overfalt og voldtatt, før hun ble etterlatt i snøen i hjelpeløs tilstand, med blant annet brudd på hjerneskallen og hjernehinneblødninger.

Både smykker, veske og mobiltelefon var borte da hun etter en stund ble funnet av en skiløper. Kvinnen lå i respirator i flere dager før hun kom til bevissthet.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for voldtekt, men erkjenner at han har overfalt og ranet kvinnene. Det er funnet DNA-spor og sæd på begge åstedene. Dette forklarer tiltalte altså med at han masturberte.

– Føler meg ikke lenger trygg

I tillegg til de to voldtektene er 37-åringen tiltalt for overfall av en tredje kvinne på Montebello i Oslo i september 2011. Hun ble påført store skader og fraranet verdisaker og veske.

Tirsdag formiddag forklarte kvinnen hvordan hun har levd med smerter i ansiktet, vekttap og utrygghet etter overfallet. Hun har også vært sykemeldt i lange perioder.

– Jeg har vært en sånn tøffing, reist på helgeturer alene, men det har jeg sluttet med, fortalte den 58 år gamle kvinnen. Etter overfallet på Montebello har hun solgt boligen sin og flyttet ut av Oslo.

– Nå bor jeg på landet sammen med sønnen min, der føler jeg meg trygg, fortalte hun retten.

Tatt i Paris

37-åringen er også tiltalt for trusler mot fengselsbetjenter i Oslo fengsel og innbrudd i og tyveri fra to boliger i Oslo.

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted. Han ble pågrepet i Paris etter at DNA-funnene ble sammenlignet med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Politiet har tidligere sagt at de ikke utelukker at gjerningsmannen har operert flere steder i Norge og i andre land.

Oslo tingrett

SKAL OBSERVERE: Tiltalte har ikke villet møte de sakkyndige i fengselet. De er derfor til stede for å observere under rettssaken.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Saken utsatt mandag

Rettssaken ble utsatt mandag morgen fordi tiltalte ikke møtte i retten. Ifølge hans forsvarer var han blitt plaget av andre innsatte i fengselet etter flere medieoppslag om saken i helgen.

Dommerne bestemte at han ikke hadde gyldig fravær og måtte møte i retten selv om han ikke følte seg bra.

Det er satt av sju dager til saken, siste dag er etter planen tirsdag 9. september.