– Har man sett OL på jobb, må man jobbe en time ekstra

Oslos ordfører Fabian Stang (H) har gitt beskjed om at de ansatte i kommunen ikke får se OL på TV i arbeidstiden. Gjør de det, mener han de må ta igjen det tapte uten betaling i etterkant.

Fabian Stang

STRENG STANG: Folk bestemmer selv hva de gjør i pauser, men Fabian Stang sier nei til TV-titting i arbeidstida selv under spennende innspurter. Arkivfoto.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– For meg er det helt opplagt at vi ikke ser på TV når vi er på jobb. Alle som jobber i Oslo kommune utfører en viktig oppgave til nytte for byens innbyggere, sier Stang.

Han sier dermed nei til at 55.000 ansatte i Oslo kommune skal få se på OL fra Sotsji i arbeidstiden de kommende to-tre ukene, skriver VG. OL varer i to og en halv uke og sendingene går i stor grad på dagtid.

– Skal man se på TV når man er på jobb, må man avtale med lokal arbeidsgiver og jobbe en time ekstra etterpå om man har sett på TV. Men utgangspunktet mitt er at man er på jobb når man er på jobb, sier han til NRK.

– Gjør viktig arbeid for byens befolkning

Stang sier nei selv til spennende innspurter, men sier imidlertid at han ikke legger seg opp i hva folk velger å gjøre i pauser.

– Men har man en kontorjobb og har en TV på kontoret, er det så galt at den står på?

– Mange sier de kan høre på radio samtidig som de gjør jobben sin. Jeg synes det er litt uhøflig overfor våre ansatte å si at jobben de gjør er så lite nyttig at det ikke spiller noen rolle om de gjør andre ting, sier Høyre-ordføreren.

– Jeg forutsetter at alle vi som jobber i Oslo kommune gjør det for å utføre en eller annen oppgave til glede for byens befolkning. Har folk der ute jobber som ikke betyr noe, er det vel greit å se på tv, men i Oslo kommune gjør vi viktig arbeid for byens befolkning.

LES OGSÅ: NHO-sjef mener OL er effektivt

Hør hele intervjuet med Fabian Stang:

Hør hele intervjuet med Fabian Stang.

– Kommer ikke til å se på

Selv lover han å ikke se på TV mens han jobber.

– Jeg har TV på kontoret og kommer ikke til å se på noen av sendingene når jeg utfører min jobb.

– Så vi kan banke på døra når Aksel Lund Svindal kjører?

– Du må bare komme, og sett gjerne inn kamera også. Jeg er opptatt av at vi skal være til stede for byens befolkning når vi er på jobb.

– Du er en ivrig tilhenger av OL i Oslo i 2022. Bør det være like strengt da?

– Ja, man får eventuelt finne løsninger så man kan gjøre jobben sin på andre tider av døgnet. Når vi er på jobb, er vi der for å være til stede for noen. Man kan kose seg med hyggelige ting når man har fri, sier Stang.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.

– Lite moderne

Gerd Kristiansen

Gerd Kristiansen.

Foto: Trond Isaksen

LO-leder Gerd Kristiansen reagerer på Stangs bastante OL-nekt.

– OL kommer bare hvert 4. år. Og særlig vinter-OL er et arrangement som rører ved den norske folkesjela. Dette er en lite moderne tilnærming av Stang. Jeg tror ikke det er klokt av arbeidsgivere å være så bastante som det Oslos ordfører er, sier Kristiansen til VG.

– Selvsagt skal man ikke la OL gå ut over innbyggernes velferdstjenester, men her må man anstrenge seg for å finne løsninger, i både kommunale og private virksomheter, sier hun.

– Kan kose seg når man har fri

Stang reagerer på det Kristiansen sier.

– Jeg vil vite hva hun vil jeg skal svare om en hjemmesykepleier ikke kommer til en pasient fordi han sitter og ser på OL på TV. For meg er det helt opplagt at våre ansatte, som er til så stor nytte og avgjørende betydning for byens befolkning, utfører sin viktige oppgave og ikke ser på TV, sier Stang.

– Det er ikke det vi snakker om. Stang viser veldig liten tillit til sine ansatte, jeg synes han går hen og angriper arbeidsmoralen deres. Det er ingen ansatte i Oslo kommune som vil unnlate å gjøre jobben sin. Og det er heller ikke det dette dreier seg om. Selvsagt skal ikke dette gå utover arbeidet som skal gjøres, sier Kristiansen til NRK som svar på spørsmålet fra Stang.

Hun ber Høyre og Fabian Stang om å bruke «sunn fornuft».

– Jeg tror ikke det går utover produktiviteten, arbeidsmiljøet og arbeidsmoralen til de ansatte om de kan sette seg ned og se innspurten på 5-mila, heller tvert imot. Dette har aldri vært noe problem på norske arbeidsplasser, så hvorfor skal han gå ut og forby de ansatte å se på OL, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: OL-utøvere trues med kidnapping

LES OGSÅ: Sjarmoffensiv i Sotsji