Hopp til innhold

Nekter å bytte strømmåler

2.500 nordmenn har fått fritak fra den nye strømmåleren på grunn av såkalt el-overfølsomhet. Jørgen Holst er én av dem.

Jørgen Holst

FRYKTER STRÅLING: Jørgen Holst har et nett som han mener beskytter ham mot stråling. Han nekter å få installert en ny strømmåler, som han mener vil være skadelig for ham.

Foto: Laila Nguyen / NRK

– Kan du sette mobilen din på flymodus?

Sivilingeniør Jørgen Holst flyttet fra Asker til Lierskogen i Buskerud for å slippe unna alle mobilmastene.

Det moderne, tilpassede funkishuset ligger på toppen av en bakke litt unna naboene. Han tar oss imot utenfor med en høflig forespørsel om at mobiltelefonen skrus på flymodus.

Han sier han blir dårlig av strålingen.

– Jeg får en solbrent fornemmelse i ansiktet, blir slapp, ukonsentrert, orker ingenting og våkner om natta og er helt i hundre, forklarer Holst.

Hjemmesydd vest og lue

Han er én av nesten 2.500 personer som har fått fritak fra de nye strømmålerne.

Alle har legeerklæring, til tross for at el-overfølsomhet ikke er bevist medisinsk og dermed ikke er definert som en diagnose.

Holsts lege bekrefter at han har «subjektive plager som er forenlig med økt følsomhet for høyfrekvent stråling og mobiltelefonstråling».

I filmer og TV-serier dukker det iblant opp karakterer som skal være el-overfølsomme, med aluminiumsfolie pakket rundt kroppen og hodet.

En slik innretning har også Holst.

Jørgen Holst, el-overfølsom

– Når jeg kommer i et strålefelt, så blir jeg varm, det stikker i ørene, og jeg blir slapp, sier Holst. Innretningen beskytter mot stråling, ifølge ham selv.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Han viser fram et slags hjemmesydd nett. En «vest» til overkroppen, og et slags slør han har over hodet og ansiktet. Materialet er sølv og nikkel.

– Den stopper 99,9 prosent av stråling eller noe sånt. Ser jeg rar ut? humrer han.

Ikke fornøyd

I dag er strømmåleren hans plassert på en stolpe 60–70 meter unna huset. Det var en spesialavtale han fikk med den daværende strømleverandøren som følge av det han mener er el-overfølsomhet.

Nå som alle husstander skal få installert ny måler, dukker nok et problem opp for Holst.

De nye målerne overvåker strømforbruket og gjør blant annet at man slipper å lese av strømmen selv. Målerne sender data på flere måter, gjennom strømnettet, mobilnettet og radionettverk.

Holst mener denne vil være skadelig for ham. Han har fått fritak, men er likevel ikke fornøyd.

Jørgen Holst

Huset Jørgen Holst og kona bygde i 2012 er tilpasset. Alle elektriske ledninger er skjermet med jordede kabler med aluminumsskjerming rundt. En skilletransformator for strømmen inn til huset. PC-en ligger inne i en metallboks. Telefon bruker han kun i nødstilfeller.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Strålevernet: – Ikke helsefarlig

Hittil har nettselskapene skiftet ut 1,6 millioner strømmålere. Målet er å være ferdig med alle, nesten 3 millioner, før 1. januar 2019.

Statens strålevern opplyser at strålingen fra de nye smarte strømmålerne er så svak at det ikke er helsefarlig å få installert en slik hjemme.

– Når vi har åpnet for fritak, så er det fordi vi ser at dette vekker sterke følelser for enkelte som er av oppfatningen at de får en helsemessig ulempe av kommunikasjonsenheten, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

1,5 promille av dem som hittil har fått ny måler, har fått fritak.

– Og når denne gruppen er så liten, så regner vi med at det ikke utgjør noe stort problem for de samfunnsøkonomiske gevinstene ved målerne. Derfor ønsket vi å komme denne lille gruppen i møte.

Klagesak

Jørgen Holst

Jørgen Holst sier han først merket at noe var galt i 2002. I 2008 ble han sykemeldt en periode for det han mener er el-overfølsomhet.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Jørgen Holst har klaget inn strømleverandøren Glitre Energi for NVE.

Han er ikke fornøyd med de to mulige løsningene han har fått fra nettselskapet.

I et brev til Holst skriver Glitre at de kan installere den nye måleren uansett, fordi de mener måleren hans står såpass langt unna huset at stråling fra denne er ubetydelig.

Den andre muligheten fra Glitre er at Holst får fritak på grunn av legeattesten, men at han betaler for å få installert en måler han må lese av selv utvendig på huset.

Tar det på alvor

– Å ha en sånn måler utvendig, ved inngangspartiet, det vil være stygt. Og at jeg skal betale for dette, det er helt urimelig, sier Holst.

– Men Glitre vil jo gi deg fritak. Er du ikke urimelig nå?

Strømmåler, mast

Strømmåleren til Holst er i dag plassert 60–70 meter unna huset. Det mener han er tilstrekkelig for at han ikke blir dårlig av stråling.

Foto: Laila Nguyen / NRK

– Jeg syns det er urimelig at de forlanger at jeg skal betale. Jeg ønsker enten å fortsette med eksisterende løsning, som jeg tror ikke er teknisk mulig for Glitre, eller å ha en manuelt avlesbar måler inne i garasjen i skapet like over trafoen.

Konserndirektør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi vil ikke kommentere Holsts sak konkret.

– Vi ønsker å ta alle henvendelser på alvor, og vi har stor respekt for alle henvendelser. Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi har en plikt fra myndighetene til å gi fritak der det er vesentlige og dokumenterbare ulemper, sier han.

– Omvendt spedalsk

Holst venter nå på svar fra NVE.

Han mener han ikke blir tatt på alvor når han sier at han ikke kan ha den nye måleren.

– På mange måter har jeg blitt en omvendt spedalsk. Jeg tåler ikke samfunnet. Veldig mye av samfunnet, må jeg holde meg unna. Jeg kan ikke ta offentlig kommunikasjon, jeg kan ikke gå på konserter, og det er få butikker jeg kan gå i.

Jørgen Holst, el-overfølsom
Foto: Laila Nguyen / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud