Hopp til innhold

Nei til nye spilleautomater

Utplasseringen av nye spilleautomater fra Norsk Tipping møter motstand.

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto.

Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

En undersøkelse foretatt av Visendi for initiativet Ansvarlig Spill viser at tre av fire nordmenn tror at de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping vil føre til økte spilleproblemer.

- Burde ikke ha gitt lisens

Riktignok er det snakk om såkalt "snille" automater, men Jan Erik Bjørnstad fra Sarpsborg, leder av organisasjonen Game Over, mener at kirke- og kulturdepartementet ikke burde ha gitt Norsk Tipping denne lisensen.

- Nå har automatene vært borte i snart et år, og i løpet av denne perioden har henvendelser til hjelpeapparatetet i Norge blitt halvert. Det har nok forekommet noen få tilfeller av ulovlige spillebuler rundt omkring i hele landet, og det er også en del folk som spiller på utenlandske nettsteder, men dette er ikke tilnærmelsesvis i samme omfang som hva omsetningen var på automatene tidligere, sier Bjørnstad.

- Giskes politikk har fungert

Han opplyser at Game Over, som jobber for å bekjempe problemer knyttet til pengespill, er imot at det skal dukke opp nye former for spilleautomater i Norge.

- Grunnen er at Trond Giske tok et grep for å forebygge spilleavhengighet og kriminalitet på dette området, og det har faktisk fungert. Derfor er det ingen vits i å prøve å sette ut en lettversjon. Det finnes ikke et land i hele verden som har klart å kombinere såkalt "snille" spilleautomater og det å generere penger, og det er jo faktisk det dette handler om - å skaffe penger. Jeg har aldri hørt at noen hadde problemer med de gamle knipsekassene til Røde Kors, men de ga jo ikke mye penger heller, sier Bjørnstad.