Hopp til innhold

Ndure om ekssamboeren: – Hvorfor skulle jeg slå henne?

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Jasuma «Jays» Saidy Ndure (32) slår tilbake mot anklagene om vold mot ekskjæresten, og hevder hun «elsket å slåss og sparke».

Rettstegning av Ndure i Nedre Romerike tingrett

SLO TILBAKE: Jaysuma Ndure, her med dommer Jeanette Westlund Hegna, slo tilbake mot anklagene i Nedre Romerike tingrett tirsdag.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / Tegning

Rettssaken mot sprintesset Jaysuma Saidy Ndure, som er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer, fortsetter. I går fortalte ekssamboeren om flere voldsepisoder fra en mann hun mener oppførte seg på én måte i offentligheten, og på en helt annen måte privat.

Ndure har hele tiden nektet straffskyld, og har flere ganger ristet på hodet under kvinnens forklaring. Iført en mørkegrå dress inntok den høyreiste sprinteren selv vitneboksen tirsdag formiddag.

– I begynnelsen av forholdet var alt veldig bra. Hun viste meg at hun er en bra dame. Jeg er en sånn som tror på alle, og tror alle er bra, sa Ndure med lav stemme og noe gebrokken norsk.

– Har aldri slått en kvinne

Senere kom Ndure inn på en av de angivelige voldsepisodene, som skal ha skjedd i Louisiana i USA mars 2014. Kvinnen hadde blitt med Ndure på treningsleir, og hevder det oppsto en krangel i det avsidesliggende huset de bodde i.

Kvinnen har forklart at Ndure i dette huset tok kvelertak på henne, og truet med at det ikke var noe problem for ham «å begrave henne i hagen».

Ndure avviser dette på det sterkeste, og sier han ikke husker krangelen.

– Jeg har aldri slått en kvinne i hele mitt liv slått en kvinne. Hvorfor skulle jeg slå henne?

Kvinnen reiste tilbake til Norge etter to uker, mens Ndure ble igjen for å fullføre treningsleiren som varte til juni. Ndure mener det er rart at samboeren likevel valgte å dra tilbake til Louisiana i slutten av mai.

– Hvis du mener jeg slår deg hver dag, eller flere ganger i uka, hvorfor kommer hun da tilbake?, spurte Ndure retorisk, delvis henvendt til kvinnen, delvis til dommer Jeanette Westlund Hegna.

Den fornærmede kvinnen i 20-årene sitter om lag to meter unna og følger med på det 32-åringen sier. Flere ganger rister hun på hodet, tydelig irritert.

– Elsket å slåss

Paret to møttes første gang høsten 2013 og begynte å date, ifølge Ndure på grunn av felles bekjente på Facebook. Ndure hevder det var fornærmede som ønsket å flytte inn til ham etter noen måneder, men at han synes det var for tidlig.

«Jays» hevder den første krangelen med kvinnen, som oppsto da paret skulle på en utenlandsreise samme høst, kom ut av «absolutt ingenting». Det hele endte med at Ndure dro til Kroatia. Kvinnen ble hjemme.

På nyåret flyttet kvinnen likevel inn til Ndure. Sprintesset beskriver et turbulent forhold, og hevder ekssamboeren likte å krangle.

– Hun elsket å slåss og slå og skrike. Da slo hun meg på brystet, og sparke meg i krangler. Det gjorde hun alltid når hun var sur.

Ndure under konkurranse i Sveits

JAGET: Ndure nekter for å ha slått sin tidligere samboer. Her er han under semifinalen i EM i friidrett 2014 i Zurich, Sveits.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nekter for biting

Før pause tirsdag fortsatte kvinnen sin forklaring. Hun ble da presset av Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen, som mener kvinnen husker påfallende lite når det gjelder tid og sted for voldshandlingene.

Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

BITEMERKE: Ndures forsvarere mener dette bitemerket er forårsaket av den tidligere samboeren 8. november 2014. Bildet ble tatt av en lege Ndure oppsøkte 21. november.

Foto: Privat / NRK

Kvinnen nektet også for å ha bitt Ndure kvelden han ble pågrepet. Ndure har anmeldt kvinnen for vold, en anmeldelse som senere ble henlagt av politiet og statsadvokaten.

Det var i juli i fjor det ble kjent at Ndure er tiltalt for seks tilfeller av vold mot sin tidligere samboer. Volden skal ha skjedd i Ndures leilighet i Akershus og på utenlandsreiser i perioden januar til november 2014.

Ekssamboeren fortalte mandag at Ndure første gang tok hånden rundt halsen hennes på en friidrettssamling i Flørø på Valentines' Day i samme år. Senere eskalerte kranglingen, i det Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen har beskrevet som et «turbulent forhold».

Larsen og Ek Sørensen i retten

AMPERT: Stemningen mellom aktor, politiadvokat Camilla Ek Sørensen (t.v.) og forsvarer Mette Yvonne Larsen, har tidvis vært amper under rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Var bare å gi opp

Det hele toppet seg natt til 8. november, da Ndure i sin leilighet i Akershus ifølge påtalemyndigheten og kvinnen skal ha slått, sparket og tatt kvelertak på sin tidligere samboer.

– Han løftet meg opp etter halsen. Det var et punkt der jeg så prikker, eller noe annet. Han holdt så hardt. Det var bare å gi opp, egentlig, sa kvinnen om natten hun ringte politiet.

Kvinnen hevder også at to av venninnene hennes fikk med seg et tidligere voldstilfelle via mobiltelefonen.

Ndure er tiltalt etter familievoldparagrafen i den gamle straffeloven, som har en øvre strafferamme på fire års fengsel. Dersom volden anses som grov kan det idømmes seks års fengsel.

Tegning av Ndure i retten

TURBULENT: Den fornærmede kvinnen i begynnelsen av 20-årene har i to dager forklart seg om den angivelige volden fra Jaysuma Ndure. Ndure er i retten flankert av sin forsvarer Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Inga Laupstad.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / Tegning