Hopp til innhold

Her får folk som har falt utenfor fast jobb

Snorre Data på Lillestrøm har ansatt fem personer som har vært på arbeidspraksis via Nav. Sistemann fikk fast jobb i august. Nav etterlyser at flere bedrifter tar ansvar og hjelper folk tilbake i arbeidslivet.

Snorre Data

GIR FOLK EN SJANSE: Daglig leder i Snorre Data på Lillestrøm, Kenneth Hoff (t.h) er opptatt av å gi folk som havner utenfor arbeidslivet en ekstra sjanse. Fem ansatte, blant dem Bjørn Leo Sørlund har fått fast jobb i datafirmaet etter å ha kommet inn via arbeidspraksis fra Nav.

Foto: Nina M. Eriksen / NRK

Daglig leder Kenneth Hoff tar sin faste runde i lokalene til databedriften på Lillestrøm. Han sjekker at alt står bra til med folk på jobb, gir en klapp på skuldra, et smil og setter av tid til en prat dersom noen har spørsmål eller utfordringer som de vil lufte.

Firmaet er opptatt av å gi en håndsrekning til folk som ønsker å komme tilbake til arbeidslivet. De siste 11 årene har de hatt rundt 60 mennesker inne på arbeidspraksis fra Nav.

– Vi er en liten bedrift og kan ikke ansette alle. Vi har likevel en klar målsetting om at arbeidstreningen skal hjelpe dem over i fast jobb. Jeg følger med de fleste i etterkant og tror at åtte av ti som har vært her fortsatt er i jobb, sier Kenneth Hoff.

– Jeg føler meg rett og slett mer viktig. Det er stas.

Anette Kvernvik

– Jeg ble sykere av å gå hjemme

Anette Kvernvik (32) havnet utenfor arbeidslivet etter at hun fikk en alvorlig skade i forbindelse med sønnens fødsel for seks år siden. Nå har hun arbeidspraksis hos Lillestrøm-bedriften to dager i uken.

– Jeg ble rett og slett sykere av å gå hjemme, sier Anette Kvernvik.

God tilrettelegging og det at hun kan være åpen med sjefen om sine utfordringer, har vært avgjørende for å fungere i jobben. Nå har hun til og med tatt eksamen som regnskapsfører på fritiden.

Anette Kvernvik

GIR MESTRING: – Praksisplassen gir erfaring og følelsen av å mestre. Målet er å søke på full jobb etter hvert, sier Anette Kvernvik.

Foto: Nina M. Eriksen / NRK

– Det er veldig deilig å ha noe å gjøre og noe å gå til. Jeg får erfaring, mestringsfølelse og kunnskap. Jeg føler meg rett og slett mer viktig. Det er stas, sier hun med et smil.

– Første skritt

Snorre Data på Lillestrøm er en Inkluderende Arbeidsliv-bedrift (IA) i likhet med drøyt 53.000 andre virksomheter i Norge. Ett av IA-kravene er at bedrifter skal motiveres til å ta inn folk som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet, for eksempel i arbeidspraksis.

– For mange mennesker kan det være første skritt i retning av en fast jobb, sier fylkesdirektør Oddvar Paulsen i Nav Akershus.

I Akershus er 4.000 mennesker i ulike arbeidstiltak hver måned. Drøyt 700 av dem har arbeidspraksis i bedrifter som Snorre Data.

– Noen bedrifter tar kravet om å bidra til arbeidstrening på alvor, men det er behov for at flere kommer med. Internasjonal forskning viser at det å ha arbeidspraksis i en ordinær virksomhet er effektivt for å få mennesker tilbake i jobb, sier Paulsen.

– Bedrifter er redde

Kenneth Hoff i Snorre Data tror Nav mangler arbeidspraksisplasser fordi bedrifter er redde for å ta inn folk som av ulike grunner havner utenfor arbeidslivet.

Hoff har svært få dårlige erfaringer med dem som har vært på hans arbeidsplass.

– De første tre månedene er det vi som gir opplæring, men etter det blir det en vinn-vinn situasjon. Vi vinner fordi vi får flinke folk. Personen som trenger hjelp får selvtillit og erfaring, og samfunnet vinner ved at man trekker folk bort fra å motta penger til å bidra, sier Hoff.

Fikk fast jobb

Av Snorre Datas ansatte, er fem rekruttert etter at de først kom inn gjennom Nav og arbeidspraksis. To av dem har til og med blitt medeiere i databedriften.

– Folk kommer ofte hit med lav selvtillit og synes ikke livet er så bra. Mange har blomstret mens de har vært her og flere forteller at livskvaliteten har økt. Klart det varmer hjertet, sier den daglige lederen.

– Mange kan arbeide, men de har av ulike grunner ikke fått sjansen. Når de får sjansen kan du se på dem at de får selvtillit og blir klar for arbeidslivet.

Bjørn Leo Sørlund

Stian Kårstad er den siste som fikk fast jobb i bedriften med 17 ansatte. 22-åringen studerte IKT på videregående og kom inn på arbeidspraksis for et drøyt år siden.

– Jeg trodde at jeg måtte finne på noe annet da jeg var ferdig her. Jeg ble overveldet da jeg ble tilbudt fast jobb, sier Kårstad.

Han jobber med reparasjon av datamaskiner og har fast tilhold på verkstedet. Etter at han startet i bedriften har han tatt flere datakurs for å heve kompetansen.

– Jeg har fortsatt mine utfordringer, men her legger de til rette for behovene mine uten å gjøre så mye ut av det. Det er godt å ha bevist mye og få ting til. Jeg er takknemlig for å ha en jobb å dra til hver dag, sier han.

Ble medeier

Bjørn Leo Sørlund har ansvar for å lære opp mange av dem som starter på arbeidspraksis. Han kom selv til Snorre Data på praksisplass i 2007, og et halvt år senere fikk han fast jobb.

– Jeg jobbet hardt og forsøkte å gjøre meg uunnværlig, sier Sørlund.

Det samme rådet gir han til nye på opplæring.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Bjørn Leo Sørlund

BLE MEDEIER: Bjørn Leo Sørlund startet i praksisplass på lageret for sju år siden. Nå har han fast jobb og er medeier i datafirmaet på Lillestrøm.

Foto: Nina M. Eriksen / NRK

– Mange kan arbeide, men de har av ulike grunner ikke fått sjansen. Når de får sjansen kan du se på dem at de får selvtillit og blir klar for arbeidslivet. Det er flott å være del av en bedrift som engasjerer seg i å få folk tilbake i jobb, sier han.

I dag eier Sørlund sju prosent av aksjene i bedriften.

–Fast jobb gir frihet til å planlegge, sier han.

Viktig støttespiller

Anette Kvernvik ser for første gang på flere år lyst på fremtiden. Høsten i fjor var hun på god vei til å bli uføretrygdet. Nå gleder hun seg til hver dag på jobb.

– Hadde det ikke vært for Snorre Data og Kenneth ville jeg ikke vært der jeg er i dag. De drar deg inn og gir deg en sjanse, sier hun.

Også Nav har vært en viktig støttespiller etter at helsa satte henne utenfor arbeidslivet.

– Det er viktig at vi tør stole på at Nav er der for å hjelpe. Arbeidspraksisen har gjort meg tryggere og lært meg å stole på meg selv.

Nå venter Anette på en operasjon på Ahus som skal gi henne færre helseplager på sikt.

– Mitt mål er at jeg skal sette meg ned å skrive en søknad om full jobb. Jeg har aldri vært den som sluntrer unna. Jeg gleder meg til å komme ut i fast jobb. Jeg skal vise at jeg klarte det, sier Anette Kvernvik.