NAV oppretter kontor på Tofte

NAV oppretter kontor på Södra Cell i Tofte etter det ble klart at fabrikken skal avvikles innen 1. mai.

Jon-Harald Thorsås.

Jon-Harald Thorsås fra NAV i Hurum blir å finne på Södra Cell i tiden fremover.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

Hele 295 ansatte, mange bosatt i Hurum, fikk i går beskjed at de fra 1. mai er arbeidsløse. Det svenske eierselskapet Södra har valgt å avvikle bedriften.

– Vi oppretter et eget kontor her ute, slik at vi er til stede i bedriften. Det er et samarbeid med Hurum kommune, fordi det også er andre tjenester som kan tenkes inn her, forteller NAV-leder Jon-Harald Thorsås.

Det er klart at det er en omfattende jobb som venter de NAV-ansatte.

– Vi har en formidabel jobb foran oss. Vi har 295 mennesker som mister jobben sånn som det ser ut i dag, og ringvirkningene er jo enda større, så vi har toppberedskap nå, både vi i Hurum og også i nærliggende NAV-kontorer.

Trekker veksel på Ringerike

NAV-lederen har kontakt med NAV på Ringerike som opplevde det samme da Follum ble lagt ned i 2011. Likevel blir det opp til den enkelte å finne en ny jobb.

– Vi kan bistå nye jobbsøkere med registrering, CV-er, med å gi generell arbeidsmarkedsinformasjon. De skal ut på et arbeidsmarked hvor mange av de kan vise til gode fagbrev, og det er mange som er godt kvalifiserte og jeg opplever også at mange allerede har begynt å se etter en ny jobb.

– Hold motet oppe

Ordfører i Hurum har ingen problemer med å sette seg inn i situasjonen om at mange går igjennom en vanskelig tid etter beskjeden som kom i går.

– Jeg tror at det må være helt forferdelig, og man går nok igjennom forskjellige faser, jeg tror at først så er man sikkert både trist og lei seg, og lurer på hvordan dette skal gå, sier ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie.

Monica Vee Bratlie.

Ordfører i Hurum kommune, Monica Vee Bratlie, har ingen problemer med å sette seg inn i den vanskelige situasjonen som mange av innbyggerene i hennes kommune nå har havnet i.

Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

Ordføreren tror likevel på arbeidsmarkedet og ber sine sambygdinger holde motet oppe.

– Det finnes gode muligheter til å få seg en ny jobb i området rundt Hurum.

– Hva hadde du gjort hvis du hadde vært i deres sko?

– Jeg tror det er viktig nå at man ikke går og sykemelder seg. Jeg tror det er viktig å være med på de prosessene som skjer her. Det kan være at NAV setter i stand møter for opplæring for hvordan søke jobber, så jeg tror det er viktig å være med i den prosessen. Da tror jeg også det er lettere å få seg en ny jobb.