Natt-kebab blir lovlig igjen

Oslo kommune snur.

Illustrasjonsbilde: Kebab
Foto: Colourbox.no

Les også: Forbudt med fyllemat

Oslo kommunes skjenkeforskrift har blitt til en pølseforskrift. For en utilsiktet virkning av politikernes ønske om å hindre fyllebråk utenfor puber og restauranter, har vært at kiosker og bensinstasjoner ikke får selge pølser etter klokka ett.

Si din mening nederst i saken.

Video nsps_upload_2009_1_15_16_55_25_2500.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Får ikke selge kebab

Forbud mot nattmat

Nattmat

For etter nyttår har kiosker, bensinstasjoner og kebabsjapper hatt forbud mot å selge varm mat og drikke mellom 01 og 06.00. Nattmatforbudet skyldes en uheldig kombinasjonen av den nye serveringsloven og Oslo kommunes åpningstidsforskrift.

For det nye i serveringsloven er at loven gjelder alle som serverer mat, ikke bare tradisjonelle kaféer og restauranter.

Fra før har Oslo kommune en egen åpningstidsforskrift som sier at serveringssteder som hovedregel må stenge klokka ett. Disse to regelsettene til sammen har kommunens næringsetat tolket som et nattmatforbud.

- Det er fordi Oslo kommune har en egen åpningstidsforskrift som regulerer åpningstider for serverings- og skjenkesteder. Når en søker om bevilling, slik bensinstasjoner har gjort, så må de også følge åpningstiden for serveringssteder slik den er i dag, sier direktør i etaten, Gunnhild Haugen.

Anette Wiig Bryn

Næringsbyråd Anette Wiig Bryn.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Problemet er at Oslo kommunes åpningstidsforskrift i utgangspunktet ble laget som en skjenkeforskrift der hensikten er å sikre naboer til puber og restauranter nattero. Å bruke den samme forskriften til å regulere når bensinstasjoner skal få selge pølser, blir helt feil, sier Wiig Bryn.

Tabbe

- Det har aldri vært meningen at bensinstasjoner og andre slik steder skal bli omfattet av denne loven, så det rydder vi opp i umiddelbart, sier næringsbyråd Anette Wiig Bryn.

- Hvorfor har ikke dere forutsett dette før nyttår?

- Næringen selv burde sett det, politikerne burde sett det, næringsetaten og kommunen burde sett det, så det tar vi selvkritikk på. Det er en selvfølge at folk skal få kjøpe varm mat om natten, så dette skal vi ordne opp i.

Hamburger
Foto: matprat.no

- Har serveringsstedene lov til å selge eller ikke selge i natt?

- Vi mener nå at forskriften ikke omfatter disse stedene, men for sikkerhetsskyld så vil vi gjøre en presisering av det. Alle som tidligere har hatt lov til å selge mat og drikke, kan gjøre det fra i natt. Men det er viktig at alle nå søker om serveringsbevilling. Det er de pålagt av Stortinget, avslutter Wiig Bryn.