Nasjonalt revmatiker-sykehus stenger terapibasseng

Terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus i Oslo skal stenges. Det ble klart etter et styremøte ved sykehuset, som er det nasjonale kompetanse- og behandlingssenteret for revmatikere. Bassenget brukes av pasienter fra hele landet.

Dagheid Solholm Diakonhjemmet basseng

STENGES: Terapibassenget ved Diakonhjemmet sykehus brukes av 800 personer hver uke til trening, behandling og rehabilitering. Nå skal det stenges.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Det har i lang tid vært usikkert om terapibassenget skulle stenges midlertidig eller permanent etter påsken 2017. I dag ble bassengets skjebne avgjort.

Administrerende direktør Anders Mohn Frafjord

STENGER: Sykehusdirektør Anders Mohn Frafjord sier sykehuset ikke har ansvar for denne typen tilbud.

Foto: Diakonhjemmet sykehus

– Bassenget stenges etter påsken 2017, forteller administrerende direktør Anders Mohn Frafjord ved Diakonhjemmet sykehus.

Bassenget er det eneste av sitt slag i Oslo og brukes til rehabilitering, behandling og trening av blant andre revmatikere og kreftpasienter.

– Vi må prioritere våre tjenester for de pasientene vi faktisk har ansvaret for, framfor terapibassenget, forklarer sykehusdirektør Frafjord.

Sykehuset mener nemlig bassenget er et rehabiliteringstilbud og ikke en del av spesialisthelsetjenesten. Samhandlingsreformen sier at denne typen tilbud er kommunens ansvar.

Marianne Sunde

SKUFFET: Marianne Sunde bruker selv bassenget og mener sykehuset har sviktet sine egne pasienter.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Den forklaringen kjøper ikke Marianne Sunde, en av syv bassengbrukere som har skrevet et åpent brev til helsemyndighetene om viktigheten av bassenget. Sunde forteller at bassenget også er et tilbud som brukes til behandling av pasienter ved sykehuset. Diakonhjemmet har i tillegg den nasjonale kompetanse- og behandlingstjenesten for revmatologisk rehabilitering.

– Det er helt uforståelig at et sykehus kan gjøre dette mot sine egne pasienter. Sykehuset svikter totalt den pasientgruppa de har spesialistansvar for når de legger ned et av deres viktigste behandlingstilbud.

Frykter nasjonal nedbygging

Tone Granaas

BEKYMRET: Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Det er veldig synd at bassenget skal legges ned, særlig når Diakonhjemmet har et nasjonalt ansvar for revmatikere over hele landet, sier Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Granaas forteller at hun har mottatt bekymringsmeldinger fra revmatikere i hele Norge. De forteller at stengingen på Diakonhjemmet ikke er unik for Oslo.

– Det er en nasjonal trend at man bygger ned tilbudene som er i spesialisthelsetjenesten før man har bygget opp tilbudet i kommunene som skal overta ansvaret. Dette er en konsekvens av Samhandlingsreformen, mener generalsekretæren.

Granaas håper Oslo kommune nå gir revmatikerne og andre brukere av bassenget et alternativt tilbud. Helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) innrømmer at det er for få terapibad i Oslo.

Inga Marte Thorkildsen

VIL BYGGE NYE: Helsebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier kommunen skal bygge flere nye terapibad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Derfor skal vi sørge for at det blir flere nye terapibad i de nye badeanleggene på Tøyen, Stovner og Manglerud. I mellomtiden prøver vi å finne en løsning i eksisterende bad i byen, forsikrer Thorkildsen.

– Bassenget er alfa og omega

Dagheid Solholm har brukt terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus i 30 år og det har lindret mye smerte for henne.

– Bassenget er alfa og omega for meg og det er livsnerven til så mange mennesker, forteller Solholm.

Skuffelsen over at bassenget skal stenge er stor.

– Det er som å få en kniv i magen. Mange er dypt ulykkelige og lurer på hva de skal gjøre nå. Norge er et u-land når det gjelder vannbehandling.

Dagheid Solholm

LIVSNERVE: Dagheid Solholm har brukt terapibassenget ved Diakonhjemmet i 30 år.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK