Narkoleder dømt til 17 års fengsel

Lederen for en narkotikaliga fra Balkan er dømt til 17 års fengsel. Ifølge dommen fra Follo tingrett har 58 år gamle Haralampie Belcovski hatt en sentral rolle i å smugle til sammen 130 kilo narkotika inn i landet.

Politihuset på Ski

Det er politiet i Follo som har ledet den omfattende etterforskningen. Narkotikasaken er tidenes største for politidistriktet.

Foto: Rushda Syed / NRK

Straffen på 17 år er to år mer enn aktors påstand, skriver VG.

Totalt er det 12 tiltalte i saken, som politiet har jobbet med i lang tid. I oktober i fjor startet rettsaken som pågikk helt til midten av januar. I dag var dommen klar.

Politiadvokat Knut Inge Stavang

– Politiet kom på sporet av narkotikaligaen etter å ha spanet på en av de tiltalte, sier politiadvokat Knut Inge Stavang. Politiet i Follo har fått bistand fra andre politidistrikter, og politiet i Sverige, Danmark, Nederland og Belgia.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi er fornøyd med at påtalemyndighetens tiltale har blitt hørt på omtrent alle poster, sier, politiadvokat Jon Inge Stavang.

Alle de domfelte anket på stedet.

Dømt fire ganger tidligere

Den hovedtiltalte 58-åringen har hele tiden nektet straffskyld. Han er tidligere straffedømt og politiet mener han i flere år har vært leder av et tungt kriminelt miljø.

Etter at Haralampie Belcovski flyttet til Norge fra Makedonia ble han på 1980-tallet et kjent ansikt i utelivsbransjen i Oslo.

Ifølge VG drev han to populære utesteder og illegale spilleklubber.

Smuglet 130 kg narkotika

Totalt omhandler saken cirka 130 kilo heroin, kokain, MDMA, hasj og marihuana. De tunge stoffene utgjør vel 25 kilo.

Den samlede straffeutmålingen for de 12 tiltalte utgjør over 120 års fengsel.

– Både retten og politiet mener ligaen har vært en betydelig aktør i distribusjonen av narkotika, sier Stavang.

Narkotikaen som ble smuglet inn skulle selges på det sentrale østlandsområdet og i Nord-Norge.

Omfattende etterforskning

Siden april 2013 har Follo-politiet hatt hovedansvaret for etterforskningen, som har omfattet flere politidistrikt i Norge og Kripos i Oslo. I tillegg har politiet i Sverige, Danmark, Nederland og Belgia vært involvert.

Politiet har under etterforskningen benyttet både telefon- og romavlytting og spanet på de mistenkte.