Hopp til innhold

Nærmere nedleggelse i Rakkestad

Nortura-ledelsen foreslår å flytte all virksomhet fra Rakkestad til Hærland.

Kyllingplukker

Norturas kyllingslakteri i Rakkestad vil forsvinne - på sikt. Hvor lang tid det vil ta er foreløpig ikke kjent.

Foto: Inkacola Productions

Nortura har i lang tid jobbet med en ny kyllingstruktur og det har vært knyttet stor spenning til hvilken løsning konsernsjefen vil foreslå for styret.

Satser i Hærland

Nå er det klart at Nortura i framtida ønsker å satse på tre kyllingslakterier: ett i Trøndelag, ett i Rogaland og ett i Østfold.

Det innebærer på sikt at aktiviteten ved Nortura Rakkestad flyttes til Hærland, hvor det skal utvikles en fabrikk med både fjørfeslakteri, skjæring og foredling.

Samtidig foreslås det å legge ned virksomheten ved Nortura Elverum innen november 2011.

Konsernsjef Geir Olav Opheim sier at han ønsker å utvikle Østfold til å bli et tyngdepunkt i Norturas industrielle kyllingvirksomhet.

– Om et par år håper vi å ha en helintegrert, topp moderne fabrikk som ivaretar hele verdikjeden - fra slakt til ferdig produkt ut til forbruker. All erfaring tilsier at det er det mest rasjonelle og effektive vi kan gjøre, sier Opheim i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Konsernsjef i Nortura, Geir Olav Opheim

Konsernsjef i Nortura, Geir Olav Opheim.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Felles ledelse

Ifølge Opheim forutsetter satsningen i Østfold en større prosjekterings- og investeringsplan som skal være klar senest 1.juli 2011. Nortura Rakkestad vil inntil videre få tilført økt kyllingvolum fra Elverum, samt fortsatt slakte kalkun og pakke egg.

Nortura Rakkestad og Nortura Hærland vil på nyåret bli underlagt felles ledelse.

– Nortura skal ha en strategisk, robust og konkurransedyktig struktur for de neste 20-30 åra. Våre beregninger viser at det økonomiske potensialet for den nye og langsiktige strukturen er på 100 millioner kroner. I tillegg gjennomfører vi ordinære effektiviseringstiltak, sier han.

– Ikke et nederlag

Tidligere denne uka sa ordføreren i Rakkestad, Peder Harlem, at han så seg fornøyd hvis fabrikken i Rakkestad bestod i fem til ti år til.

Dagens nyhet fra Nortura tar han ikke som et nederlag.

– Jeg er først og fremst opptatt av de mange Nortura-ansatte som bor her i Rakkestad. Jeg forventer at de har jobb i Nortura i regionen uansett hvor slakteriet skal ligge i fremtiden. Jeg tar det også som et positivt signal at Nortura inntil videre styrker slakteriet i Rakkestad, sier Harlem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ordfører Peder Harlem i Rakkestad

Ordfører Peder Harlem i Rakkestad.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Prosjektleder for Rakkestad Næringsforum, Carsten Lier, mener Rakkestad kommune bør være komfortabel med innstillingen som nå foreligger.

– Det er fare for at Rakkestad mister Nortura om noen få år, men vi kunne faktisk fått et vedtak allerede i juni om at Rakkestad-anlegget skulle avvikles om kort tid. Nå har Norturas konsernledelse gått inn for at slakterivirksomheten for hvitt kjøtt skal samles i Østfold. Det er det beste signalet vi kan få i dag, sier Lier.