Trond Giske vil redde Follum

Forhandlingene som kan redde arbeidsplassene på Follum er stanset av Norske Skog. Nå krever næringsminister Trond Giske at forhandlingene om salg av papirfabrikken gjenopptas. I dag dro han til Follum i et siste forsøk på å redde de 350 arbeidsplassene.

Trond Giske besøker Follum

Trond Giske besøkte de tilltisvalgte og de ansatte ved Follum fabrikker i dag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Kampen om papirfabrikken på Follum har fått næringsministeren på banen med full tyngde. Sammen med Ringeriksordføreren og de tillitsvalgte ved Follum drøftet han i dag planene om å legge ned fabrikken, et forslag han er sterkt imot.

Når det finnes en kjøper som er interessert i å drive videre, og når det også har en stor kostnad for Norske Skog å legge ned fabrikken, burde det mulig å gjøre alt man kan for å komme til enighet, sier han til NRK.no.

– Follum har tapt millioner. Norske Skog har tapt milliarder. Vi er ikke i en situasjon der vi kan tillate oss å tape mer penger. Norske Skog selger mindre papir enn før fordi mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange papirfabrikker lenger, og derfor må de minste fabrikkene med høyest kostnader fases ut først. Fortsatt drift av Follum vil sette konsernet og arbeidsplassene ved de andre enhetene i Norge i fare, sier kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Carsten Dybevig.

Begge bud avslått

Viken Skog ønsker å kjøpe Follum og har lagt inn to bud. I det siste skal de ha tilbudt Norske Skog 15 prosent av aksjene i nye Follum i tillegg til de 280 millionene de til nå har lagt på bordet. Begge budene er avslått av treforedlingsgiganten.

– Vi mener jo at det nye budet forsøker å komme Norske Skog i møte. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljene i budet, men det er strukturert slik at det blir bedre for Norske Skog, sier administrerende direktør i Viken skog, Ragnhild Borchgrevink.

– Norske Skog har strukket seg langt for å finne en løsning. En aksept av budet fra Viken kan kun skje til en pris som gjenspeiler den virkelige verdien av Follum samtidig som ny eier må legge om produksjonen for ikke bli en konkurrent til Norske Skog. Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift på Follum med en anne eier, vil gjøre situasjonen vesentlige vanskeligere for våre fabrikker i Trøndelag og Østfold, sier Dybevig.

Videre skjebne avgjøres torsdag

Ragnhild Borchgrevink

Ragnhild Borchgrevink i Viken skog holder kortene tett til brystet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK
Inge Myrlund

Inge Myrlund sier hele situasjonen har skapt mye usikkerhet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog Follum skal torsdag ta stilling til styrets forslag om hva de vil gjøre med den tradisjonsrike papirfabrikken ved Hønefoss. Styret i Norsk Skog Follum starter sin behandling av saken klokka 10 onsdag. De ansattes representant Inge Myrvold ser ikke lyst på en forhandlingsløsning.

–Jeg har ingen tro på at de skal enes over natten. Ikke slik jeg kjenner Norske Skog, sier han.

Hovedtillitsvalgt Stein-Roar Eriksen håper at myndighetene kan presse fram en løsning.

– Vi håper på at forhandlingene skal føre fram, og at styret og bedriftsforsamlingen tar stilling til en omforent løsning der salg til Viken Skog blir anbefalt. Det er problematisk dersom konfrontasjon blir utgangspunktet for bedriftsforsamlingen. Follums skjebne ligger i skogeiernes hender, sier Eriksen.

Har skapt stor usikkerhet

Hverken fabrikkledelsen eller de ansatte på Follum forstår hvorfor Norske Skog ikke vil selge. Vinglingen mellom et mulig salg eller en nedleggelse i mars har skapt stor usikkerhet på fabrikken.

Det kommer opp nye ting fra hatten hele tiden, og vi vet ikke hva som skjer i morgen eller dagen etter det. Vi håper jo på det beste, sier Inge Myrlund, som er leder i FLT, og er de ansattes representant i styret i Norske Skog.

– Når setter dere et endelig punktum i forhold til hvor langt dere vil gå for å gi et bud på Follum?

– Det er umulig for meg å si her og nå, sier Ragnhild Borchgrevink.

Det vil si at det kan komme et bud både i 12 og 13 time?

Vi får se hva som skjer utover. Hvis noen inviterer oss til samtale, er vi villige til å ta den samtalen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Follum fabrikker

Hverken ledelsen eller de ansatte skjønner hvorfor Norske Skog ikke vil selge.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Må sluttføres helt

For næringsminister Trond Giske er det bare en ting som gjelder.

– Forhandlingsbordet om en ny eier og ny drift. Det må sluttføres helt før man tar en beslutning som kan ha katastrofale konsekvenser for hundrevis av ansatte og et lokalsamfunn. Noe annet vil være uansvarlig, og det forventer jeg at Norske Skog ikke er, sier Giske.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.