Hopp til innhold

Nå vil syklistene hit

Mens syklistene rømmer fra Birken, har Rallarvegen aldri vært mer populær. Flere hundre er innom veien fra Haugastøl til Flåm hver dag.

Syklister på Rallarvegen

FULL RULLE: Det er mye trafikk over Rallarvegen i år.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Våre kunder har mer interesse for naturopplevelsen i høyfjellet enn å rase av gårde på sykkel med startnummer på brystet, sier Bjørn Kaupang.

Han driver sykkelutleie på Haugastøl, startpunktet for Rallarvegen. Han merker stadig større pågang – i år kan hele 30 000 mennesker sykle den 82 kilometer lange grusveien.

Sykkelutleier Bjørn Kaupang

GODE TIDER: Bjørn Kaupang driver sykkelutleie på Haugastøl.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi får stadig tilbakemeldinger både fra nordmenn og utlendinger om hvor bra måte dette er for hele familien å komme ut i naturen på, sier Kaupang.

Birken-syklister svikter

NRK skrev tidligere denne uken om Birkebeinerrittet, som de siste årene har slitt med å få nok påmeldte deltagere. Birken-sjef Olaf Johan Thomasgaard sa da at han opplevde en trendendring. Folk har annet å gjøre enn å sykle et ritt det tar månedsvis å forberede seg til.

– Vi ønsker ikke å teste oss så mye som man gjør når man har et startnummer på brystet. Vi vil ha gode opplevelser uten konkurranseelementet. Folk går på randonee, sykler sti.

Da blir stier som nettopp Rallarvegen publikumsfavorittene.

Får med seg historien

Kaupang tror den gamle grusveien har mer å by på enn det kjente sykkelrittet fra Rena til Lillehammer.

– I og med at Rallarvegen er en gammel anleggsvei fra den gangen Bergensbanen ble bygget på slutten av 1800-tallet, får også vårt publikum med seg interessant historie som de ikke får med seg på sykkelkonkurranser, der hovedhensikten er å komme først til mål, sier sykkelutleieren på Haugastøl.

Birkebeinerrittet 2010

GJØRME: Birken kan bli en møkkete affære. Her fra 2010.

Foto: Reidar Kjæstad/NRK

I fjor satte Rallarvegen ny rekord med 25 000 besøkende på en kort sommersesong. I år ser det ut til at denne publikumsrekorden kommer til å bli slått.

– Hvis vi får en fin og varm høst og sent snøfall, kan vi lett komme opp i 30 000 syklister med stort og smått i løpet av denne sesongen.

– Trenger ikke være erfaren syklist

Rallarvegen byr også på storslått natur. Det slår an hos turistene.

– Norge er veldig vakkert. Det finnes ikke ord som kan forklare hvor fantastisk det er, ler Peter Aerts.

Belgieren er på sykkeltur med familien, og skryter av hvor familievennlig Rallarvegen er.

– Rallarvegen er ikke så bratt. Vi har to barn med oss, på 13 og 15, og det er kjempebra for dem. Du trenger ikke være erfaren syklist for å kjøre Rallarvegen.

Familien Aertz

UTLENDINGER PÅ TUR: Familien Aerts fra Belgia er på sykkelferie i Norge. Fra venstre: Peter, Hebe, Suzy og Laura.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK