Hopp til innhold

Naboer til Utøya-kaia risikerer å måtte betale millionerstatning til Staten

HOLE/DRAMMEN (NRK): Staten ber tingretten kreve økonomisk sikkerhet fra naboene til Utøya-kaia. Dermed risikerer de å bli erstatningsansvarlige for merkostnadene hvis Utøya-monumentet blir utsatt.

Arbeid minnesmerke 22. juli Utøykaia

Arbeidet med 22. juli-minnesmerket i Hole kommune starter i dag.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Dette kommer frem i tilsvaret Regjeringsadvokaten har sendt Ringerike tingrett i forbindelse med søksmålet noen av naboene til Utøya-kaia har reist mot staten og AUF.

Naboene saksøker Staten for å stoppe bygging av et monument over 22. juli på Utøya-kaia. Hvis retten bestemmer seg for å stoppe byggearbeidene midlertidig, ber regjeringsadvokaten nå om at naboene skal stille økonomisk sikkerhet for erstatning. For hvis det viser seg at utsettelsen er urettmessig, kan de saksøkende naboene bli ansvarlige for de ekstra kostnadene en utsettelse påfører staten.

– Dette viser at staten har valgt en form som er veldig hard, sier Ole Hauge Bendiksen, som er advokaten til naboene som saksøker.

– De er en veldig sterk part her og retter et knallhardt kjør mot mine klienter, legger han til.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg vil en byggestopp som går over en viss tid kunne skape merkostnader på flere millioner kroner.

I dag startet arbeidet med å rydde skog for å starte byggingen av et monument på Utøya-kaia. Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, sier de må starte nå for å rekke å bli ferdig til tiårsmarkeringen neste år.

– Det er mange prosesser og arbeidsoppgaver som skal løses samtidig, og det er krevende å holde tidsskjema slik det allerede foreligger, sier hun til NRK.

MODELL: Slik skal minnesmerket på Utøyakaia vere. Det er det tyske selskapet Ernst Strassacker som har fått kontrakt på å byggje sjølve minnestaden.

Slik skal minnesmerket på Utøyakaia være. Det er det tyske selskapet Ernst Strassacker som har fått kontrakt på å bygge selve minnestedet.

Foto: Manthay Kula / Statsbygg

Samtidig må Statsbygg være forberedt på å stoppe arbeidene dersom naboenes krav blir tatt til følge.

Naboene har levert søksmål

De nærmeste naboene til det planlagte minnesmerket har i årevis kjempet mot minnesmerket.

Nå forsøker de å få utsatt byggearbeidene. De har bedt om en såkalt midlertidig forføyning og vil med det at arbeidet på Utøykaia skal stoppes inntil søksmålet deres er blitt behandlet.

Arbeidet med minnesmerke Utøykaia

Arbeidet går som planlagt med mindre de får beskjed av retten om å stanse, sier Statsbygg.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Naboene har nemlig levert stevning om at minnesmerket ikke skal bygges. De mener at vedtak om oppføringen av minnestedet er i strid med tålegrensa i naboloven. Dette avviser AUF og staten.

Det er Ringerike tingrett som skal avgjøre hvorvidt arbeidene skal fortsette eller midlertidig stoppes.

Retten opplyser at det ikke blir tatt en avgjørelse mandag. Først skal partene ha et planmøte, og det er ennå ikke besluttet når dette møtet skal være.

Det kan bety at det tar flere uker før det foreligger en avgjørelse.

Nabo: – At det går an

Terje Lien er nærmeste nabo til tomta hvor minnesmerket skal bygges. Han møtte opp mandag morgen og ville være med da utbyggerne var på befaring.

Lien mener han ikke var velkommen.

Terje Lien er nærmeste nabo til minnesmerket

Nabo Terje Lien.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er helt latterlig, at nærmeste nabo ikke får være med på befaringen. At det går an, sier han.

Prosjektleder Reidar Søbstad sier derimot at Lien var innkalt til befaringen, men at han hadde meldt at han ikke skulle delta da han var på reise.

Men da Lien likevel dukket opp, var han velkommen, ifølge Søbstad.

– Han var som sagt invitert på forhånd, men han hadde en annen agenda enn det møtet var lagt opp til.

Mandag er det skog som skal ryddes på tomta. Lien håper arbeidet stoppes snarest.

– Trærne har stått der i hundre år. Det er skjerminga vår mot Utøya, sier han.

AUF ønsker ikke ytterligere utsettelse

AUF har bedt retten avvise naboenes krav om midlertidig forføyning.

I sitt tilsvar til Ringerike tingrett, som NRK også har fått innsyn i, ber AUF om at naboenes krav ikke tas til følge.

– I denne saken er det derfor et slikt «åpenbart misforhold» mellom partenes interesser som gjør at midlertidig forføyning ikke kan besluttes, skriver advokat Pål Martin Sand på vegne av AUF, som eier eiendommen hvor minnesmerket skal være.

Modell Utøykaia

Modell fra Statsbygg som viser hvordan den nye Utøykaia skal se ut.

Foto: Statsbygg

Ungdomspartiet argumenterer blant annet med at det er av nasjonal betydning å forhindre ytterligere forsinkelser av minnesmerket.

– Det er et stort antall etterlatte, overlevende og andre pårørende som har et sterkt behov for et minnested med tilknytning til Utøya. Stadige utsettelser har vært en tung påkjenning for mange av disse, fremhever advokaten.

Advokat reagerer

Naboenes advokat, Ole Hauge Bendiksen reagerer på tilsvaret fra AUF.

– Blant naboene er det noen som har hatt grusomme opplevelser. Enkelte har måttet velge hvilke ungdommer de skulle redde, sier Bendiksen.

Arbeid minnesmerke Utøykaia
Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Han mener AUF viser at de ikke lytter til de av naboene som har det aller mest vanskelig nå.

For å dokumentere helseskader har naboene engasjert den private aktøren Ressursklinikken som har gjort en psykiatrisk undersøkelse. Ifølge advokat Bendiksen står tre overleger i psykiatri bak undersøkelsen.

Jobber som planlagt

Statsbygg kommer til å jobbe som planlagt med mindre de får beskjed om å stanse, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør Statsbygg

Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien / Statsbygg

– Jeg forstår at det er sterke følelser knyttet til det å etablere et minnested på Utøyakaia. Men det er oppdraget vi har, og vi har ikke noe annet grunnlag som sier at vi ikke skal gjennomføre planene slik de foreligger nå, sier hun.