Nå slipper du passkø i Oslo

Trenger du nytt pass? Nå skal du kunne slippe den endeløse køen på Oslo-politiets passkontor.

Passkø i Oslo

LANG KØ: Herdis Skjærstad, Bettina Marie Skjærstad-Hansen og Inger Nancy Skjærstad smører seg med tålmodighet. De har allerede ventet en time, og det er 300 personer før dem i køen på passkontoret i Oslo.

Foto: Gøril Furu / NRK

Mange har ventet timesvis på landets mest besøkte passkontor for å fornye passet sitt. Det slipper de heldigvis å gjøre flere ganger.

Oslo politidistrikt innførte nemlig tirsdag forhåndsbestilling av tid for å få nytt pass. Målet er å gi publikum mer forutsigbarhet og mindre ventetid.

Audun Kristiansen i Oslo-politiet

SLUTT PÅ KØ: Seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt forteller at mange allerede har vært inne på nett å booket seg tid.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Vi ser at folk må vente veldig lenge fra de trekker kølapp til de blir betjent. Nå kan de gå inn på nett og få ett konkret tidspunkt å forholde seg til, sier seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt til NRK.

Det er mulig å bestille time inntil én måned frem i tid. Hvis du ønsker å bestille time for dagen etter, må du gjøre dette før klokken 12 inneværende dag.

Torsdag førstkommende er første dagen du kan booke tid til.

– Timene på torsdag begynner allerede å bli fulle. Vi ser at dette er en foreløpig suksess, sier Kristiansen.

Stor pågang

Besøksstatistikken til passkontorene viser at de fleste fornyer passet i mai og juni.

Hvilken dag du velger å bruke på å besøke nærmeste passkontor, kan avgjøre hvor lenge du må stå i kø. Inneklemte dager er særlig populære for å få unnagjort slike ærend.

– Fredagen etter Kristi himmelfartsdag hadde vi veldig stor pågang. På det meste sto det 650 kunder i kø. Vi måtte stenge for nye kunder 12.45, og klokka var blitt 17 før den siste kunden gikk ut døra her, sier Kristiansen til NRK.

Som første politidistrikt i landet innførte Follo og Vestfold timebestilling av pass via internett i fjor. Tromsø og Trondheim innførte timebestilling for pass i februar i år. I mars fulgte Asker og Bærum politidistrikt etter.

I løpet av sommeren 2014 blir det timebestilling av pass i alle politidistrikter i Oslo og Akershus.

Også mulighet for «drop in»

Det vil fremdeles være mulig å møte opp uten forhåndsbestilt time innenfor kontorets åpningstider.

– Det er muligheter for drop in også, men de som gjør det må belage seg på lang ventetid.

– Hva med dem som kommer for seint til timen sin?

– Folk som er forsinket til timen de har bestilt vil miste den. Da kan man trekke drop in-kølapp som betyr lengre ventetid, sier Kristiansen.