Hopp til innhold

Nå skal Breivoll oppgraderes

Breivoll gård skal åpnes for folk flest. Nå vil kommunen ha innspill om fremtidig bruk. Turistforeningen er en mulig driftspartner.

Breivoll gård

BREIVOLL GÅRD OG FRIOMRÅDE: I tillegg til strender og grøntområder ligger Breivoll gård på det store området innerst i Bunnefjorden. Nå ønsker kommunen nye drivere av gården.

Foto: Bonsak Hammeraas

– Dette er et fantastisk friluftsområde, utbryter Laila P. Nordsveen (Ap). Lokalpolitikeren leder utvalget som utreder den fremtidige driften av Breivoll gård og friområde.

Breivoll sett fra sjøen

Breivoll er et populært badeområde. Det er mange som har feiret St. Hansaften her.

Foto: Laila P. Nordsveen

Innerst i Bunnefjorden ligger en populær strand med store, grønne gressletter og en gård med store og små bygninger. De siste årene har gården vært utleid til Brunstad Kristelige Menighet (Smiths Venner), mens den tidligere har vært blant annet leirskole.

Laila P. Nordsveen

Laila P. Nordsveen leder utvalget som skal se på driften av Breivoll.

Foto: Bonsak Hammeraas

– Min drøm er at det skal være et sted der folk kan være i fysisk aktivitet, sier Nordsveen. Hun ser for seg aktiviteter for barn og unge.

– Kajakk, hinderløyper og mulighet for å spise vafler, ramser hun opp, og legger til:

– Breivoll er selve indrefileten i Ås.

Gjennom utvalget hun leder ber Ås kommune nå om innspill til hva Breivoll kan være i fremtiden. Friområdene skal være som i dag, men politikerne vil åpne gården for allmennheten og ønsker å høre fra organisasjoner som har tanker om fremtidig drift.

Kajakkturer på Oslofjorden

Og tanker om drift, det har Turistforeningen. I områdene rundt Breivoll finnes et nett av merkede turstier. Nylig åpnet DNT sitt Friluftshus i vannkanten på Sørenga i Oslo sentrum, med kajakkutleie som et av tilbudene.

Henning Hoff Wikborg ved Svartvannshytta i Vestmarka.

Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Vi skulle gjerne sett at kajakktilbudet blir utviklet, sier daglig leder Henning Hoff Wikborg i DNT Oslo og Omegn når vi spør om hans drøm for Breivoll.

– Tenk om vi kunne ha et selvbetjent kajakknaust slik at vi kan knytte Sørenga og Breivoll sammen, med knutepunkter underveis og overnatting på Breivoll, sier Wikborg.

Han mener Breivoll gård er for stor til at de kan etablere en tradisjonell, ubetjent DNT-hytte der, men ser heller for seg et sted med betjening, servering, kurs og arrangementer.

– Kanskje kan flere organisasjoner drive sammen. Det må uansett skje i partnerskap med kommunen, sier Wikborg.

For alle innbyggere

Organisasjonen Breivolls Venner har jobbet for i mange år for å fåBreivolll som en fellesskapsarena for folk flest. De ønsker seg et sted inspirert av Natur, Kultur og Helsesenteret (NaKuHel) i Asker.

Rikke Soligard

Rikke Soligard i Breivolls Venner.

– Folkehelseperspektivet er en viktig byggestein, sammen med natur- og kulturaktiviteter, sier Rikke Soligard i venneforeningen.

– Vi vil ha noe spennende for barn, meningsfylt for ungdom og et sted der eldre kan samles, sier hun.

Soligard mener DNT er det hun kaller en stødig samarbeidspartner, blant annet fordi foreningen har bygningskompetanse. Samtidig innser hun at det må et samarbeid til mellom flere parter, inkludert kommunen, for at det skal være lønnsomt å drive Breivoll.

– NaKuHel får det til å gå rundt blant annet gjennom utleie. Dessuten baserer de seg mye på frivillighet, sier Rikke Soligard.