Hopp til innhold

Nå må du betale bompenger i Göteborg

Svenske veimyndigheter får nå tilgang på det norske motorvognregisteret for å kunne kreve inn rushtidsavgift fra norske bileiere som har vært innom Göteborg.

Trängselskatt Fjällgatan Göteborg

Anlegget som registrerer biler som passerer i Fjällgatan i Göteborg.

Foto: Transportstyrelsen

I to år er det blitt krevet inn rushtidsavgift i Göteborg. Hittil har bare førere av svenskregistrerte kjøretøy måttet betale. Etter nyttår blir også utenlandske kjøretøy belastet med «trängselskatt».

Satsene økes

Fra nyttår heves satsen for rushtidsavgiften i Göteborg, melder Sveriges Television Västnytt. Avgiften vil nå variere fra 9 til 22 svenske kroner pr. passering, avhengig av når på dagen man passerer. Mellom klokken 18.30 på kvelden og klokken 06.00 om morgenen er det gratis. Detaljerte opplysninger om avgiften finnes på Transportstyrelsens nettsider.

Tidligere var høyeste sats 18 kroner.

Maksimal belastning er 60 kroner pr. døgn, og man betaler kun en gang pr. time, uavhengig av hvor mange registreringsstasjoner man passerer.

Bruker motorvognregisteret

Fra årsskiftet skal også eiere av utenlandskregistrerte kjøretøy være med å betale. Eierne av utenlandske kjøretøy blir søkt opp via det enkelte lands registreringsmyndigheter.

– Det kommer til å koste, men prinsippet er det samme: Alle skal betale rushtidsavgiften, sier Jonas Mara ved Transportstyrelsen til SVT Västnytt.

Så dersom vi tar en biltur til Göteborg heretter, må vi regne med en liten regning på «trängselskatt» i etterkant.

Inntektene av rushtidsavgiftene brukes til utbygging av infrastruktur i den «Vestsvenske pakken». 14 september var det folkeavstemning som ga et klart nei til «trängselskatt» i Göteborg, men i stedet for å fjerne skatten blir den altså økt nå.

Göta Älv bro Gøta Elv bro Gøteborg Göteborg

En tur til Göteborg med bil kan nå føre til at du får en regning på «trängselskatt» i etterkant.

Foto: Wikipedia