Nå kan SFO bli enda dyrere her

Foreldre i Akershus kan få høyere priser på skolefritidsordningene neste år - selv om prisene allerede er blant de høyeste i landet.

Illustrasjonsbilde SFO
Foto: bruno fava / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

Foreldre i Akershus må regne med høye eller høyere priser på skolefritidsordningene neste år - selv om prisene allerede er blant de høyeste i landet.

LES OGSÅ: - SFO koster mer enn barnehagen

Nå lover kunnskapsministeren en makspris under den som allerede finnes i barnehagene.

- Jeg mener at vi både trenger et kvalitetsløft med klare standarder til pedagogisk kompetanse og hva innholdet skal være, og vi trenger en makspris og en prisreduksjon, sier Bård Vegar Solhjell til Østlandssendingen.

Men nå lovte dere lavere pris og høyere kvalitet i Soria-Moria erklæringen. Det har ikke blitt noe av?

- Vi vil gjøre det samme som med barnehagene. Nå er det SFO som står for tur og det vil være lettere å gjennomføre fordi det koster langt mindre. Det skal vi klare i løpet av neste stortingsperiode, sier Solhjell.

LES MER OM VALGET HER

Presset økonomi

Men inntil staten innfører en eventuell maks-pris, vil SFO-prisene øke mange steder allerede fra nyttår.

Årsaken er en presset kommuneøkonomi.

- Hvis man øker prisen på tilbudet, så vil færre benytte seg av det og da vil man ikke få inn mer penger likevel, sier leder i hovedutvalget for undervisning i Skedsmo kommune, Torunn Brotnow, fra SV.

Ikke så billig

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at to av tre kommuner i Akershus og Oslo har skolefritidsordninger - SFO - som er dyrere enn en heldags barnehageplass.

Video nsps_upload_2009_8_11_19_50_19_2077.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Her koster SFO mer enn barnehage

Skedsmo er dyrest med nesten 2800 kroner måneden, mens foreldre i Aurskog-Høland slipper unna med en tusenlapp mindre i måneden.

Men tilbudet i Aurskog-Høland er dyrere enn det kan virke som. Kortere SFO-dager er bare en ting:

- Mat kommer i tillegg på 200 kroner i måneden. Månedsprisen omfatter heller ikke tilbud i ferien, og da kommer et tillegg på 300 kroner. Så det reelle sammenlignbare tallet er 2300 kroner, sier enhetsleder for grunnskolen i Aurskog-Høland Torunn Raths.

Skedsmo billigere

Skedsmo er derimot billigere enn det virker, men ikke billig likevel.

- Jeg mener at det er dyrt i Skedsmo. Her får man mat, 10-timers åpningstid per dag og man har et rimelig godt pedagogisk innhold, sier Brotnow.

Til tross for at Aurskog-Høland kom billigst ut i undersøkelsen, smyger tilbudet her seg bare så vidt under maksprisen på en heldags barnehageplass. Prislappen er vel 2300 kroner.

- Ingen garanti

Barnehagelederne mener Solhjell ikke kan garantere at det blir innført makspris for SFO.

- Solhjell sitter ikke alene i regjeringen. Hvis SV fikk over femti prosent av stemmene så er jeg helt sikker på at man kunne stole på dette, sier Torunn Brotnow.

Det er kanskje ikke helt realistisk?

- Nei, kanskje ikke helt realistisk.