Hopp til innhold

Nå kan Mattilsynet omplassere dyr uten eierens samtykke

Lovendring vedtatt tirsdag. – Viktig at ikke dyremishandlere skal få bestemme over liv og død for sitt offer, sier Dyrevernalliansen.

Katten Hampus

KAN OMPLASSERES: Mattilsynet kan omplassere kjæledyr uten eiers samtykke fra 1. mai.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Det betyr mye for respekten for dyr, sier seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til NRK.

Dyrevelferdsloven ble tirsdag endret til at Mattilsynet kan bestemme om dyr som blir fratatt dyreeiere skal omplasseres, selges eller avlives. Endringen trer i kraft 1. mai.

– Det betyr at dersom Mattilsynet har tatt dyr fra en dyreeier, så er det Mattilsynet som kan bestemme hva som skal skje videre med dyrene, hvis dyret ikke kan gå tilbake til eieren, forklarer Knævelsrud.

Torunn Knævelsrud

FORNØYD: Torunn Knævelsrud er seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Tidligere har eieren selv måtte samtykke om dyret skulle omplasseres eller selges, hvis ikke ble det avlivet. Det har ført til at Mattilsynet har brukt mye tid på å overtale eiere til å la dyrene få et nytt hjem.

– Det er også en viktig side av saken at våre inspektører kan jobbe med omplassering av dyrene i stedet for å bruke mye tid på å snakke med eierne.

– Stor lettelse

– Dette er svært gode nyheter for mishandlede eller vanskjøttete dyr som nå får mulighet til en ny sjanse i livet, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

Kommuniksasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliasen.

TRYGGE HJEM: – Vi vet at det finnes mange gode hjem der ute som kan gi dyr som virkelig fortjener det et trygt og lykkelig liv, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Ringnes Efskind.

Foto: Dyrevernalliansen

Dyrevernerne har lenge engasjert seg for å få endret bestemmelsen.

– Det er en stor lettelse at dette endelig er på plass. Vi mener det er prinsipielt viktig at dyremishandleren ikke skal få bestemme over liv og død for sitt offer, sier Efskind.

Gjelder først og fremst kjæledyr

– Dette vil være mest relevant for kjæledyr og kanskje hester. Produksjonsdyr som storfe, sau og gris går vanligvis til slakt uansett, sier Knævelsrud.

Hun forteller at Mattilsynet har hatt rundt 10–12 saker i året hvor dyr har blitt avlivet fordi eier ikke vil omplassere.

– Hvis dyret er friskt, ikke for gammelt, er sosial og kan fungere godt hos en ny eier, så er omplassering alltid vårt førstevalg, sier Knævelsrud.

Mattilsynet fremmet forslaget til lovendring for flere år siden og har vært utålmodige de siste årene.

– Vi syns det har vært litt paradoksalt at dyrevelferdslovens formål er å fremme respekt for dyr, også skal dyreeiere som ikke er egnet til å ha dyr bestemme om dyret skal avlives i stedet for å bli omplassert. Vi syns ikke det har hengt helt godt sammen, så vi er veldig fornøyde i dag.