Selv om det fra tirsdag er lov å til å tenne bål, er det viktig å følge med på de lokale forholdene.
Les mer om hva bålforbudet innebærer.
Etter den generelle hovedregelen er det lov til å brenne bål fra mandag, men Brannvernforeningen ber folk være aktsomme med bruk av ild. Spesielt med tanke på hvordan skogbranner har herjet over hele landet denne sommeren, og ikke minst i vinter.
Ikke følg kalenderen
Tor Eriks Skaar sier vinteren var et godt eksempel på at faktiske forhold er viktigere enn datoen.
– Det viktigste du kan gjøre er å se på faktiske forhold og ikke gå etter kalenderen din, sier Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver Norsk brannvernforening.
– Er det svært tørt, og kraftig vind bør du ikke tenne bål i det hele tatt, uansett tidspunkt.
Han understreker hvor viktig det er å vurdere de faktiske forholdene, og nevner lyngbrannen i Flatanger som et eksempel på hvor dramatiske konsekvensene kan bli.
– I kjølvannet av den brannen hadde det vært svært tørt, og kraftig vind som førte til stor spredningsfare, sier Skaar.
LES OGSÅ
– Kan være ulovlig
Skaar ber folk om å tenke seg om to ganger.
– Dersom du tenker at det er egentlig veldig tørt her jeg er nå, kan det være viktig å la være å tenne bål for å unngå brann.
Ved Blektjern i Drammen er det populært med engangsgriller.
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRKNormalt sett er det ifølge lover og forskrifter ikke lov til å tenne bål i tidsrommet 15. april til 15. september. Men det er opp til hver enkelt kommune å vurdere om det skal være lov å brenne bål eller ikke.
– Kommunen kan finne på å si at de vurderer det som risikabelt med båltenning, og derfor si at det er ulovlig i enkelte perioder, sier Skaar.
Fortsatt skogbrannfare
Selv om sommeren er på hell er det fortsatt fare for skogbrann flere steder. Blant annet i kommunene Folldal, Lesja, Ålesund, Meråker, Sunndalsøra og Oppdal.
I sommer brøt det ut skogbrann ved Beia i Nesbyen.
Foto: Ole Christian Nordby/EikerfotoI tillegg har alle fylkene unntatt Troms steder med noe skogbrannfare.
Sjekk skogbrannfaren der du er.
Er du blant dem som pleier å brenne hageavfall i din egen hage, har Skaar noen tips å komme med.
– Det er greit å gjøre dette hvis du vurderer de faktiske forholdene som greie. Men det er uansett lurt å sørge for å ha tilgang til vann i nærheten, gjerne en vannslange lett tilgjengelig, avslutter Skaar.