Nå kan du snart få ditt eget postkontor

Lang vei til nærmeste postkontor? Ved utgangen av året kan det bli mulig å sende brev og pakker rett fra postkassen hjemme.

Postmann henter post

Snart kan det bli mulig å sende posten hjemmefra.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Jeg hadde et brev liggende hjemme i flere dager som jeg ikke fikk sendt. Så fikk jeg et brev fra Posten om jeg ville være med en test av å sende post fra egen postkasse. Det ble plutselig veldig enkelt å gjøre noe med saken.

Constance Hauser er fornøyd med å kunne sende post selv

Constance Hauser er fornøyd med å kunne sende post fra egen postkasse.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Constance Hauser har akkurat brukt postkassen til det motsatte av det man pleier – hun har postet istedenfor å hente.

Som én av 10 000 nordmenn er hun invitert til en ny utprøving i regi av Posten. Dette går ut på at man skal kunne sende brev og pakker rett fra den tradisjonelle boksen utenfor hjemmet til hvor som helst i landet.

Fritt for frimerker

For å kunne sende pakken av gårde må man fram med kjøkkenvekten. Pakkestørrelsen begrenses til to kilo og ellers størrelsen på postkassen din. Deretter må du inn på Postens hjemmeside.

Slik kan du sende post fra postkassen hjemme

Etter å ha registrert sendeopplysninger på Postens hjemmeside kan du putte pakken i postkassen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK
Frimerket erstattes med en portokode

Det tradisjonelle frimerket erstattes nå med en portokode du må skrive i høyre hjørne.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Her får du utlevert en portokode med betaling. Dette avhenger jo av pakkens vekt og størrelse. Koden skriver jeg i hjørnet av pakken, der det ville vært naturlig å klistre på et frimerke, sier Hauser.

– Jeg synes løsningen er kjempefin. Det blir så mye mer lettvint for kunden, sier postbud Kjell Anker Stengård.

Postkassene blir med i fremtiden

Ideen kom blant annet av at Posten oppdaget høy handel mellom privatpersoner. Pressesjef for Posten Norge, John Eckhoff, vil gjøre det enklere for folk å benytte seg av kjøpe-selge-sider som Finn.no.

Det er jo så enkelt når du bare kan putte pakken rett i postkassen utenfor. Nordmenn liker stort sett digitale tjenester og er glad i selvbetjening. Jeg tror dette er noe de vil være åpne for.

Pressesjef for Posten Norge John Eckhoff

Pressesjef for Posten Norge, John Eckhoff, vil ha postkassene med i den digitale fremtiden.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Blir utprøvingen den suksessen Posten håper på, kan 2,4 millioner postkasser bli en del av fremtidens digitale hverdag. Eckhoff vil bevare postkassene i fremtidens utvikling.

– Uansett hvor digitale vi blir kommer vi til å sende fysiske ting til hverandre. Hjemmestrikkede sokker, gjenglemte bøker og kjærlighetsbrev vil nå få nytt liv, sier han.