Hopp til innhold

Superbillig netthandel

En sterk norsk krone kan du benytte til din fordel.

Netthandel

Sterk norsk krone gjør at du får mye for pengene fra utenlandske nettbutikker.

Foto: Helder Almeida

I dag er de viktigste valutaene meget billig, sett med norske øyne. Dollaren ligger på cirka 5,4 kroner, en Euro får du til 7,5 kroner, mens et britisk pund må du ut med 8,5 kroner for å få. Det betyr at du får mer for pengene dine på utenlandske nettsider enn det som har vært tilfelle på lenge.

Bjørn Lydersen

Bjørn Lydersen, leder av DNB NOR Markets i Buskerud, Vestfold og Telemark.

I begynnelsen i 2007 lå et britisk pund på 12,75 kroner, mens i fjor var kursen på 9,5 kroner. Nå er det britiske pundet altså en krone lavere. Dermed vil du altså slippe unna med langt færre norske kroner for det samme produktet nå enn for bare noen måneder siden.

– Det britiske pundet har vel nesten aldri vært billigere enn det er nå. Med dagens kurser så er det jo supert å handle på britiske nettbutikker, sier Bjørn Lydersen, leder av DNB NOR Markets i Buskerud, Vestfold og Telemark.

Dra til utlandet

Skal en få mest mulig gevinst for gode valutakurser så må en reise. Slik som situasjonen er nå så kan budsjettet for lommepenger økes, uten at det går ut over lommeboken din!

– En bør rett og slett dra på fotballkamp eller legge juleshoppingen til London, sier Lydersen.

Amerikanske dollar

Amerikanske dollar

Foto: Alex Wong / Scanpix

Også Euroen har svekket seg veldig mot norske kroner den siste uka. Julaften i 2008 var Euroen på 10,1 kroner. Nå er den altså på 7,5 kroner.

– Siden starten av 2011 har varer i Euro blitt mellom tre og fem prosent billigere for oss. Hvis kursen fortsetter med å ligge der vi er nå i et par måneder, så bør også vi som forbrukere se lavere priser i butikkene. Går derimot kursen opp igjen til 7,7-7,8 kroner så vil vi nok ikke se noe billigere varer her hjemme. Uansett er det gunstig å handle med Euro i nettbutikker nå, forteller Lydersen.

Også dollar er billig, men ikke rekordlavt. I august 2008 var dollaren på under fem kroner, mens den i dag er på rundt 5,4 kroner.

– Så lenge både Europa og USA sliter med økonomien så vil den norske kronen forbli sterk. Storbritannia er nok de som lettest kan komme ut av den økonomiske krisen, siden de har en egen valuta. Nøkkelen i Europa ligger i Italia, så hvis de feiler så vil det få store konsekvenser for alle landene i eurosamarbeidet, sier Lydersen.

Les også:

Sveits mot strømmen

Den siste uka har den norske krona styrket seg veldig. Årsaken til det er myndighetene i Sveits som denne uka satte en grense på hva sveitisk franc skal koste.

– Sveitsisk franc har blitt sett på som en sterk valuta i disse tider hvor mange land sliter med økonomien. En trygg investering på mange måter. Men da myndighetene grep inn, har investorer sett seg om etter en annen valuta å kjøpe. Mange valgte norske kroner, sier Lydersen.

Han tror ikke at norske kroner vil være redningen for investorene. Til det er Norge for lite. Sveitsiske franc ligger nå over ti prosent høyere enn for et år siden i forhold til norske kroner.

– Det betyr jo at det er det landet du skal holde deg unna hvis du tenker på økonomien. Skiferie i Alpene på sveitsisk side kan bli en dyr tur nå, avslutter Bjørn Lydersen, leder av DNB NOR Markets i Buskerud, Vestfold og Telemark.

Musikk, film, bøker og teknologi er det vi handler mest av på utenlandske nettsteder. Hvis du importerer varer for mer enn 200 norske kroner av gangen må du betale 25 prosent moms.

I tillegg til momsen kan det også komme toll på enkelte varer, og de som fortoller varene for deg, som Posten, tar et fortollingsgebyr i tillegg.

Se toll.no for regelverk og kalkulatorer.