Hopp til innhold

Nå høstes den urbane designhonningen

De 200 000 biene til biedronningene Ingrid og Sonja på taket til Mathallen i Oslo har produsert kilovis med honning. Nå er honningen fra de arkitekttegnede bikubene klare for innhøsting.

To store gullfargede bikuber, designet av Snøhetta arkitekter, troner som to tårn på toppen av Mathallen i Oslo. Her har mange iherdige små jobbet iherdig siden de flyttet opp på taket i mai.

Honningen, som de har lagret som vintermat, blir i dag byttet ut med sukkererstatning. Nå skal Oslofolk få smake på de søte gylne dråpene. To dronninger og deres 200 000 døtre holder til i kubene.

– Nå skal vi inn i kuben og ta ut noen honning honningrammer og høste hele kuben. Da er det viktig at man er godt forberedt. Vi skal riste av biene fra alle rammene, sier Alexander Du Rietz, som har på seg hvit birøkterdrakt og hatt med ansiktsnett.

– Man bør ha drakt og ansiktsnetting på seg, spesielt under innhøstingen. Nå tar vi fôret deres og da må vi være litt forsiktige, sier birøkteren.

Reporter Katia Gjerding Wiegand ble stukket av en bie

STUKKET: Reporter Katia Gjerding Wiegand ble stukket av en bie på haka mens hun var på direkten i NRK Østlandssendingens morgensending på radio.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

LES OGSÅ: Derfor går det dårlig med biene

Reporter fikk stikk på haka

Store svermer av bier flyr opp i det kuben åpnes og honningrammene løftes ut. En av dem flyr rett i ansiktet til NRKs reporter Katia Gjerding Wiegand som er med på direkten for NRK Østlandssendingens morgensending på P1.

– Wææ! Jeg tror jeg faktisk ble stukket nå, utbryter Wiegand på direktesendt radio.

Med hodetelefoner på fikk hun ikke netting foran ansiktet og ble stukket av en sint biefrøken.

– Er de litt halvsinte? spør Wiegand.

– Nei, det går stort sett fint. De er snille, sier Alexander Du Rietz.

Haka til reporteren er rød og sår.

Dronning i designkube

Alexander Du Rietz

TO SJEFER: Birøkter Alexander Du Rietz sier han alltid navngir dronningen i bikuben. I disse kubene heter de Ingrid og Sonja, de er mor og sjef for flere hundre tusen bier.

Foto: Katia Gjerding Wiegand / NRK

80 kilo honning er det birøkteren regner med å finne i kubene. «Ingrid» står det på den ene.

– Jeg navngir alltid dronningene, sier Du Rietz.

Dronning Ingrid sitter lengst ned i kuben og legger mellom 2000 og 3000 egg om dagen. Og det er ikke hvilken som helst bikube hun regjerer i.

– Dette er helt unike bikuber som Snøhetta har designet for oss, for å få bikuber som er et fint element inn i et urbant bymiljø, sier birøkteren.

Designkubene ble avduket i slutten av juni og Vulkan bigård ble åpnet offisielt.

– Det går fint å ha bier i byen og. Biene er svært viktige i samfunnet, de er viktige brikker for all matproduksjon, sier han.

Det gikk også fint med NRKs reporter. Hun er litt rød på haka, men er heldigvis ikke allergisk mot bier.

Artikkelen fortsetter under videoen

Onsdag 25. juni 2014 ble Vulkan Bigård offisielt åpnet, og designkubene ble vist frem for første gang.

SE VIDEO: I slutten av juni ble Vulkan Bigård offisielt åpnet, og designkubene ble vist frem for første gang.

Honningfrelst vinner

Vulkan bigård

HELDIG: Torstein Dybdahl (t.h.) vant en konkurranse og fikk lov til å være med på honninghøstning på Vulkan bigård i dag.

Foto: Katia Gjerding Wiegand / NRK

Før honninghøstingen utlyste birøkterne en konkurranse hvor en heldig vinner kunne få være med på innhøstingen.

– Dette er veldig spennende. Det er helt nytt for meg, sier Torstein Dybdahl, som trakk det lengste strået etter at kjæresten meldte ham på.

– Jeg har en veldig snill kjæreste som har hørt meg snakke om bier i mange år, sier Dybdahl.

Når honningen er høstet kan man smake den i Mathallen i Oslo. Dybdahl er veldig glad i honning, nå jobber han for at barna hans også skal like det.

– De er små ennå, jeg tror vi må jobbe litt med saken, sier Dybdahl.

LES OGSÅ: Folk tenker på miljøet og vil bli birøktere

Bier i hardt vær

En internasjonal forskergruppe la i slutten av juni fram en rapport som forteller om en dyster framtida for verdens bier. Forskere mener at noen plantevernmidler står bak massiv biedød verden over. Nå vil de totalforby stoffene. Biene er i hardt vær også i Norge.

– Vi har 206 arter av villbier i Norge, og av dem er en tredel utrydningstruede. Vi har allerede mistet tolv biearter fra Norge, og det er lite trolig at de kommer tilbake, sa bieforsker Frode Ødegaard til NRK i juni.

LES OGSÅ: Summende interesse for å lære om bier

SE VIDEO: NRK skole: Alt om bier på 5 minutter