Nå går første søknad om Oslo-OL

Nå melder Oslo seg formelt på i konkurransen om De olympiske og paralympiske vinterleker i 2022.

Illustrasjon OL Oslo 2022 - Kjelsrud

Slik kan OL-landsbyen på Kjelsrud bli seende ut, men plasseringen av landsbyen og skiskytterarenaen er ennå usikker. Likevel går første OL-søknad nå.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Det er fortsatt mye som skal gjøres før den endelige søknaden skal leveres i midten av mars neste år. Likevel er OL-direktør i Oslo kommune, Eli Grimsby, overbevist om at de har kontroll på søkeprosessen.

– Vi har kommet veldig langt. Vi har vært i kontakt med tidligere OL-arrangører, London og Vancouver, og de sier også at vi er godt på vei. Vi har gjort mye på dette siste halvannet året, sier hun.

Etter folkeavstemningen i september ble det klart at flertallet av osloborgerene hadde stemt ja til at det skal jobbes videre med en søknad for å få OL til Oslo i 2022.

To store usikkerhetsmomenter

Eli Grimsby, OL-direktør

Eli Grimsby, OL-direktør i Oslo kommune, mener at Oslo ligger meget godt an i løypa med forarbeidet til en OL-søknad.

Foto: Jan Palmers / NRK

Onsdag kommer Oslo til å melde sin interesse for OL i 2022. Søknaden er enkel. Det er et kort og godt brev som sier at Oslo kommer til å søke når den endelige fristen går ut i mars.

På tross av den beskjeden er det fortsatt noen store viktige brikker som ikke er helt på plass, blant annet plasseringen av OL-landsbyen og skiskytterarenaen.

– Vi har pekt på to mulige områder for det vi kaller Olympic Village, altså der hvor deltagerne og media skal bo. Der er både Økern og Kjelsrud med fremdeles og det kommer de til å være ennå en stund, forklarer Grimsby.

Det er heller ikke avgjort hvor skiskytterarenaen skal ligge.

– Der har vi også to alternativer: Et sør i byen i Grønmo-området og et nordøst i byen som er en kombinasjon av Huken og Lillomarka arena. Begge disse forholdene er uavklart, sier hun.

Selger på Lillehammer og ski-VM

Denne uken ble det kjent at innbygerne i München stemte nei til OL. Da har Tyskland og Sveits hoppet av OL-karusellen for denne gang og man står igjen med seks søkerland. I tillegg til Norge, er det Kasakhstan, Polen, Ukraina, Kina og Sverige. Stockholm meldte sin interesse denne uken.

Grimsby vil lokke med stolte norske idrettsøyeblikk og mener dette er Oslos viktigste fordel.

– Jeg tror jo at stemningen på Lillehammer i 1994 og under ski-VM i Oslo i 2011, er noe vi skal ta med oss. Deretter skal vi sette fokus på hvordan vi er i stand til å lage gode idrettsarrangementer.

Det er fortsatt en lang vei før vi kan si at vi SKAL arrangere OL i 2022. Blant annet skal kostnadsrapporter granskes nøye og ikke minst må stortingspolitikerne si ja til å gi Oslo statsgaranti til å arrangere lekene.

– Vi peker på at vi har et konsept som legger vekt på etterbruk og bruk for barn, unge og breddeidrett, avslutter Grimsby.

Holmenkollen og Oslo er med i OL-kampen

OL-direktøren vil lokke med stolte norske idrettsøyeblikk.

Foto: Heiko Junge / Scanpix