Nå forsvinner bomstasjonen på grensa

... men ikke avgiften. Fra første november er det slutt på kontantbetaling i bomstasjonen på Svinesund - nå skal alt skje med bombrikke og faktura.

Bompenger

Oktober er den siste måneden man kan betale kontant når man skal passere bomstasjonene på Svinesund. Fra 1. november blir det automatisk innkreving.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er flere grunner til at vi gjør dette, sier styreleder i Svinesundsforbindelsen, Arne Øren. Oktober er den siste måneden der kontantbetaling er en mulighet om man skal en tur til Sverige over Svinesund.

– Vi gjør det lettere for dem som passerer grensen. Vi håper også det skal bli billigere på administrasjonssiden ved å gjøre dette automatisk, selv om det blir en litt større utfordring med innkreving på dem som kjører uten brikke.

Det er også et sikkerhetsaspekt ved automatiseringen. Dette innebærer nemlig at bomstasjonens betalingsbu forsvinner, og trafikken kan flyte lettere gjennom betalingssonen.

Senest i september mistet en vogntogfører livet da han kolliderte i et betongelement ved bomstasjonen.

Dødsulykke på Svinesund

Sjåføren av et vogntog omkom i september i år, da kjøretøyet kolliderte med et betongelement på Svinesund.

Foto: Tobias Bøckmann

Tidligere bemannede bomstasjoner på begge sider av norskegrensen skal avvikles.

– Det er et trafikksikkerhetsaspekt her, helt klart. Vi hadde en veldig alvorlig ulykke for kort tid siden. Men det kommer til å ta litt tid å fjerne dem, det skjer neppe før neste år, sier Arne Øren.

Men den automatiserte betalingen starter altså første november. I den forbindelse har Statens vegvesen gått ut og oppfordret bilister til å holde farten over grensen, og ikke stanse for å betale i bommene.

– Følg nytt kjøremønster og nedsatt fartsgrense på vegstrekningen, og hold god avstand til dine medtrafikanter, lyder oppfordringen fra vegvesenet.