Hopp til innhold

Nå er pollensesongen i gang

Dårlig nytt for pollenallergikere.

syk pollen nys snyte seg

Nysing og rennende øyne er hva pollenallergikere må slite med allerede i februar-

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er fortsatt vinter og februar, men mildværet har gjort at flere pollentyper allerede har tyvstartet sesongen. Nå meldes det om spredning av or og hassel flere steder i landet.

En million nordmenn rammes hvert år av pollenallergi.

– Her er det været som bestemmer og det er tidlig. I snitt de siste ti årene kommer or og hassel 8. mars i Østlandsområdet, sier Trond Einar Brobakk, ved pollenvarslingstjenesten til Astma- og Allergiforbundet.

Lang sesong

Or og hassel sprer seg hvis det er tørt og fint vær med mye vind, og den milde vinteren gjør at det nå meldes om beskjede spredninger på Pollenvarslingen.no.

Brobakk forteller at snittet for spredning av or og hassel på Nord-Vestlandet de siste ti årene har vært i slutten av februar.

– Temperaturen er det viktigste her, det sier seg selv, men vi snakker om store variasjoner fra år til år. I 2013 hadde vi ikke pollenspredning før fire uker senere enn nå.

Pollenallergi

MANGE RAMMES: Hvert år rammes rundt en million nordmenn av pollenallergi noe som koster samfunnet milliarder, opplyser Helsedirektoratet.

Foto: RIEDINGER Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Brobakk sier det er vanskelig å si hvordan pollensesongen vil bli allerede nå, men det er ikke tvil om at når den starter så tidlig, så blir den lang.

Når det gjelder bjørkepollen har Brobekk opplevd tidligere at det kan komme en periode med kaldt vær i de siste ukene før bjørka starter som gjør at den kan bli forsinket. Dette skjedde i 2012.

– Da var det en varmeperiode i slutten av mars med nesten sommertemperaturer på østlandet , og det så ut som bjørka skulle starte rekordtidlig. Men så snudde været og starten ble ikke så tidlig som det lå an til.

– Vask hender og ansikt

Beregninger fra Helsedirektoratet viser at plager med pollenallergi koster samfunnet opp mot 10 milliarder kroner i året.

Astma- og allergiforbundet råder allergikere starte med medisiner tidlig før symptomene blir for sterke.

Man bør også ta medisiner regelmessing for å forebygge selv om man enkelte dager ikke har plager.

I tillegg bør man vaske ansikt og hender når man har vært ute, og skylle hår og skifte putevar før leggetid.

Det viktigste er å ta hensyn til egen allmentilstand.