Hopp til innhold

Nå er han regjeringssjef

Men kroningsseremonien som vittige som tunger tok til orde for, ble ikke avholdt da Raymond Johansen ble byregjeringsleder onsdag ettermiddag.

Raymond Johansen

TOMMELEN OPP: En fornøyd Raymond Johansen (Ap) konstaterer at han med knapt flertall i bystyret kan kalle seg byregjeringsleder.

Foto: Olav Juven / NRK

Heretter skal byrådet i Oslo hete «byregjering» og byrådsleder Raymond Johansen «byregjeringsleder». Byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne fikk støtte for navneendringen fra Rødt og to Frp-representanter.

– Jeg ønsker alle vitser og spøker om dette forslaget velkommen. Det har forslaget fortjent, sa Høyres gruppeleder Øystein Sundelin.

Dette er skikkelig, skikkelig teit.

Øystein Sundelin (H)

Venstres Hallstein Bjercke innledet sitt innlegg fra bystyrets talerstol slik:

– Fru president. La meg først få gratulere Hans Majestet Byregjeringslederen for å ha fremmet det hittil mest pompøse forslaget for et folkevalgt organ siden Julius Cæsar foreslo å bytte navn på en måned til Juli.

Selv i pompøse Bergen kaller de seg ikke byregjering.

Hallstein Bjercke (V)

– Jeg brukte ordet pompøst i Fremskrittspartiets merknader, men innser nå at jeg ikke tok hardt nok i, fulgte Peter N. Myhre (Frp) opp.

Hundre jubelpoeng

– Sjelden har så mange borgerlige politikere brukt så mye energi på å si at de ikke vil bruke energi på en sak, konstaterte Rødts Bjørnar Moxnes.

Han la til at hans parti ikke hadde brukt mye energi og heller ikke er hundre prosent sikre på at navneskiftet er klokt.

– Men fordi vi er et vennligsinnet opposisjonsparti, velger vi å la tvilen komme byregjeringa til gode og noterer oss for hundre jubelpoeng fra byregjeringa, sa Moxnes.

– Enklere og tydeligere

Ønsket om å skifte navn på Oslo kommunes utøvende organ fra byråd til byregjering var noe av det første byrådsleder Raymond Johansen flagget etter maktovertagelsen.

Dengang trodde de fleste at navneskiftet måtte godkjennes av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og at det muligens også krevde en endring av kommuneloven.

Sanner var krystallklar på at dette ikke var noe han hadde tenkt å bruke tid og ressurser på.

I ettertid har imidlertid Kommuneadvokaten i Oslo kommet til at Oslo bystyre kan vedta navneskiftet uten å spørre staten. Og derfor fremmet byrådet forslaget med denne begrunnelsen:

Oslo kommune har bygget opp sitt parlamentariske styringssystem etter modell fra staten. Endring av navn fra «byråd» til «byregjering» vil gjøre det enklere og tydeligere utad hva som er byregjeringens rolle og ansvar i styringssystemet.

Byrådssak 21/16

Raymond Johansen utdypet dette i sitt innlegg i debatten:

– Mange i byen vår vet ikke forskjell på byråd og bystyre. Hvis folk flest ikke vet hvem som bestemmer hva, er det et demokratisk problem.

– Målgruppen for denne navneendringen er ikke de som hører på Politisk Kvarter og Dagsnytt 18 og deltar i politiske debatter på Twitter, sa mannen som fra og med i kveld kan titulere seg som byregjeringsleder.

Må sjekke lovligheten

Én hindring må byregjeringssjefen fortsatt forsere. Øystein Sundelin (H) varslet at hans parti sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti bringer saken inn for såkalt lovlighetskontroll.

Det betyr at Kommunaldepartementet skal vurdere om det å kalle seg «byregjering» og «byregjeringsleder» er i tråd med Kommuneloven.