Nå bør du ta frem sykkelen

Selv om veiene er speilglatte av is og sørpe, kan det være lurt å tenke på service til sykkelen nå.

Klassisk sykkel

VÅRPUSS: Sykkelen trenger gjerne litt stell før våren. Det er fortsatt lenge igjen av vinteren, men det kan lønne seg å være tidlig ute.

Foto: Finn Børge Stenbeck / NRK

Rasmus Leiro

SYKKELMANNEN: Daglig leder ved Pedalen sykkelstall i Fredrikstad, Rasmus Leiro, anbefaler folk å leve inn sykkelen nå.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Olje på kjedet, bremsesjekk og nysmurt girvaier – det gjelder å være klar når sykkelsesongen plutselig er der igjen, selv om det nå kan virke som det er en evighet igjen til våren.

– Smart tid

På Pedalen sykkelstall i Fredrikstad ønsker de seg mer å gjøre nå, for å unngå verkstedkaos når det blir sykkelvær.

– Kom med sykkelen nå. Vinteren er en smart tid å levere sykkelen for å få den ferdig til sesongstart, sier daglig leder Rasmus Leiro.

For dessverre er de fleste som skal ha service på sykkelen ute i siste liten, og blir stående i kø i stedet for på stanga når våren endelig kommer.

Flere uker ventetid

Flere dager denne uken har politiet advart mot speilglatte veier, noe som har ført til både ulykker og køer. Likevel er det nå man skal tenke på sykkelen, sier Leiro.

sykkel

KJEDE: Det trengs gjerne litt sykkelpleie før man begynner å tråkke igjen.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Når påsken er over skal alle ha reparert sykkelen, og da er det fullt kjør. Da kommer det inn 25 sykler om dagen. Vi har er svares strev med å få dem ut tidsnok til folk som skal sykle. Vi kan ha et par-tre ukers ventetid på det meste.

Etter vinteren kan sykkelen trenge litt ekstra service. Både wirer og kjede trenger gjerne litt olje, mens slitte bremseklosser byttes ut. Kanskje også hjulet må rettes ut eller nav- og kranklager må strammes.

– Det er nå sykkelverkstedene har tid. Sykkelen står antagelig bare i en bod eller et skur og venter på sesongen. De som har sykkelen på vinterlageret her kommer bare og henter den første dagen det er sol og fint, sier Leiro.

Mange sykler venter på reparasjon

VENTER: Når våren kommer blir syklene stående i lange køer.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK