Hopp til innhold

Nå åpner ølkranene i Oslo

I seks og en halv uke har det vært skjenkestopp i Oslo.

Øltørste oslofolk kunne endelig nyte en utepils i finværet

ØL-FEIRING: Venninnene Ragnhild Marie Reistad Nerheim (t.v.) og Julie Alstadnes Malme feiret bursdag med utepils på Grünerhaven.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Dette passet jo helt perfekt. En bursdagsgave fra Oslo kommune, sier Julie Alstadnes Malme.

Venninen og bursdagsbarnet Ragnhild Marie Reistad Nerheim valgte i dag å feire med en utepils i solskinnet i hovedstaden.

Yr.no melder opp mot 17 grader i dag og i morgen. Det kan gi en god start på ølsalget nå som kranene endelig er åpne.

– I Oslo kunne de ikke fått en bedre dag. Det blir varmest onsdag og torsdag, så dette kunne ikke passet bedre, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

Det var det flere øltørste oslofolk som benyttet seg av.

– Dette er nok den beste utepilsen jeg har drukket på 23 år, ler Henrik Bakken.

– Det smaker fantastisk godt, vi har gledet oss til å drikke ved favorittbaren vår, legger Agnes Klapp til.

Flere var på plass på Parkteatret på Grünerløkka i Oslo for å nyte en utepils.

Flere øltørste oslofolk var på plass på Parkteatret på Grünerløkka. Henrik Bakken og Agnes Klapp satte seg ute i solskinnet.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Og det var ikke bare kundene som tok seg en øl.

– Vi må selvfølgelig ha en utepils for å markere åpningen av sesongen, sier Geir Johnsson, som er eier av Parkteatret på Grünerløkka.

Når NRK snakker med han sitter han utenfor lokalet med en kald øl. Han har lenge sett fram til denne dagen.

– Det er mange som har ventet på dette. Her var det kø da dørene åpnet, sier han.

Utepils, Parkteateret

Geir Johnsson (t.h) er eier av Parkteatret på Grünerløkka. I dag kunne han endelig servere øl til kundene sine igjen.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Men for noen er det køene som bekymrer. Brødrene Markus og Joppe Gjelseth driver flere restauranter på Aker Brygge. Lekter'n er blant dem som åpner ølkranene i dag.

De sier at å overholde smittevernreglene innenfor lokalene ikke blir noe problem, men at de må vurdere å leie inne vektere til å passe på ute.

– Vi er mer bekymret for kødannelse utenfor Lekter'n siden vi ikke kan fylle på som normalt inne, sier Joppe.

 Markus og Joppe Gjelseth står bak utebaren på Lekter'n.

Markus og Joppe Gjelseth står klare for å skjenke den første ølen.

Foto: Bård Nafstad / NRK

LES MER: Åpner kranene i Oslo før 17. mai

Vil få veiledning

Oslo kommune stengte ølkranene 21. mars etter at flere ikke overholdt smittevernreglene. Nå som ølserveringen er tilbake er det fortsatt regler som må overholdes.

Dette er kravene kommunen stiller:

  • Må servere mat.
  • Alle som vil servere alkohol igjen må registrere seg hos næringsetaten og levere smitterisikovurdering.
  • Det må være to meter mellom bordene.
  • Må være bordservering.
  • Maks 5 personer ved hvert bord.
  • Anbefaler minst én meter mellom gjestene.
  • Skjenkestopp kl. 23.30 og må stenge kl. 24.

Næringsetaten opplyser at de kommer til å følge nøye med på om reglene blir fulgt nå. Etaten har mange kontrollører ute, men i første omgang skal de veilede utestedene som ikke har alt på stell.

Pleksiglass mellom sofaer

Markus og Joppe Gjelseth sjekker pleksiglassene som er satt opp på Lekter'n i Oslo.

Mellom alle sofagruppene på Lekter'n er det nå satt opp pleksiglass.

Foto: Bård Nafstad / nrk

På Lekter'n har de hatt en kartlegging med bedriftshelsetjenester og sine ansatte om hvordan de skal håndtere situasjonen. De har blant annet kjøpt inn over 70 pleksiglass satt opp mellom sofaer.

– Nå har det kommet veldig klare retningslinjer på at det må være en meter mellom gjestene, og en meter mellom alle bordene. Det er en måte å kunne drifte økonomisk, sier Markus Gjelseth.

Selv om ølet har stått en stund har de nok til åpningen i dag.

– Vi har måttet helle ut den ene tanken på tusen liter, men den andre var god.