Mysen-elever er årets unge innovatører

Et feste som gjør livet lettere for pasienter og omsorgshjemmenes beboere ble vinnerproduktet, da årets ungdomsbedrifter knivet i gründerfinale i Sarpsborg i dag.

Easy Tray UB fra Mysen videregående skole slo 15 konkurrenter i Ungt entreprenørskaps fylkesfinale i Østfold i dag.

– Ideen er et feste som matbrett på sykehus og sykehjem kan settes på, forteller Tonje Brasetvik i Easy Tray UB.

– Da blir det enklere for pasienter å frakte mat og intravenøs-stativer samtidig. Vi har gjort en grundig sjekk, og dette finnes ikke fra før.

Ideen fikk Tonje i sommer, da hun besøkte moren på sykehuset.

– Jeg så at det er vanskelig å bære matbrett og slike stativer samtidig. Så det kunne være lurt å lage et eller annet som brettet kunne settes på, slik at de slipper å bære begge deler.

Flaskebeltet med plass til det du trenger

Men først måtte de møte flere konkurrenter, også med skarpe ideer. Blant annet fra Malakoff videregående skole i Moss.

– Ideen var å oppbevare småting på en flaske, med et enkelt flaskebånd, som du kan tre på, sier Eirik Bratsted, fra Malakoff.

Unges kreativitet og skaperglede var i søkelyset da 
16 ungdomsbedrifter fra hele fylket konkurrerte i gründeridolfinalen på fylkehuset i Sarpsborg i dag.

– Når båndet er på, har du forskjellige muligheter. Du kan for eksempel feste nøklene. Her er en lomme, der du kan ha kort på innsiden, og mobilen i ytterlomma. Sluttproduktet skal også være en refleks, så du kan synes i mørket hvis du trer den på armen i stedet.

– Vi tror dette har et ordentlig potensial. At folk faktisk kan bruke dette til trening, eller på skolen, forteller Bratsted.

De fire elevene Eirik Bratsted, Tran Wo, Phuong Ha Phan, Sandra Skaftun Johansen fra Malakoff er blant de 16 finalistene i årets fylkesfinale i Ungt Entreprenørskaps innovasjonskonkurranse Gründer-Idol.

– Vi hadde flere ideer, men mot slutten måtte vi velge en som var lett å gjennomføre. Så vi satt sammen og myldret ideer, og kom fram til at dette var veldig sentralt for det vi skulle prøve å ta videre.

Viktige ideer

Ungt Entreprenørskap er en organisasjon som siden 1997 har jobbet for å fremme kreativitet og skaperglede i skolehverdagen. Styreleder Brage Ivar Evjen er svært fornøyd med skaperevnen de utvalgte Østfoldelevene viste fram på fylkeshuset i Sarpsborg i dag.

– Vi ser etter den oppfinnsomme ideen, forteller Evjen.

Brage Ivar Evjen

– De som er med på dette viser seg å lettere etablere seg i næringslivet eller starte egne bedrifter, sier Brage Ivar Evjen i Ungt entreprenørskap.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Om det er noe nytt som kan brukes, eller noe eksisterende som kan brukes på en ny måte. Eller om det er noen fikse, smarte ideer som kan komme til anvendelse også utover skoleåret, og de tidene de jobber med ungt entreprenørskap.

– Vi har mange gode ideer, både når det gjelder produkter, tjenester og sosialt engasjement.

Selv om selve idéskapningen og det kreative står i fokus, så teller også elevbedriftenes presentasjon og selgerevne med, og også om har vilje og evne til å følge opp produktene sine etter skoleslutt.

Mer selvstendige ungdommer

Alt dette er viktig. Ikke minst er det viktig å være med på elevbedriftene, mener Evjen.

– Det viser seg at personer som har vært med i de programmene som Ungt entreprenørskap har, de har også en større etableringsrate når de er ferdig med videregående skole.

– De er mer selvstendige, de vil gjerne ha deltagelse i næringslivet eller skape egne bedrifter. Det er i seg selv veldig viktig.