Hopp til innhold

Helseministeren fraråder støttedemonstrasjoner for George Floyd

Faren for koronasmitte begrenser demonstrasjoner i forbindelse med George Floyds dødsfall. I Oslo skal 50 personer marsjere fra ambassaden til Stortinget.

Konsulatet på den nye amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo. Det er hit man må gå for å søke visum til USA

Over 15.000 personer hadde varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo.

Foto: NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere da dette er en sak som berører og engasjerer mange.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at i en tid der mye må gjøres på andre måter, må vi også forsøke å finne nye måter for å vise engasjement og ytre oss.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

På grunn av koronaviruset fraråder likevel Helse- og omsorgsdepartementet at mennesker skal samle seg og stå tett sammen da dette øker faren for smittespredning.

– Jeg er også redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak, sier Høie.

Det er kommunen som har myndighet til å avgjøre om denne demonstrasjonen kan finne sted, med utgangspunkt i smittevernloven.

Flere tusen ville demonstrere

Over 15.000 personer har varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo.

Rawha Yohaness er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene bak demonstrasjonen. Hun sier de har fått beskjed fra kommunen om at de fraråder dem å demonstrere.

– Vi planlegger nå et opplegg på å få demonstrasjonen til å skje på en trygg og lovlig måte, Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Yohaness.

Det var Klassekampen som først skrev om saken.

50 personer skal marsjere

Harald Nilssen, utdanningsansvarlig i Beredskapstroppen

Stabssjef i Oslo-politiet Harald Nilssen.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Politiet i Oslo sier at det er arrangøren som må legge til rette for at smittevernseglene kan overholdes.

– Vi har ikke myndighet til å håndheve smittevernsreglene, sier stabssjef i Oslo-politiet Harald Nilssen.

– Det er en stor menneskemengde å ta hensyn til, men som alle demonstrasjoner har vi en god dialog i forkant med arrangøren og tror at dette skal kunne gjennomføres på en sikker og trygg måte, sier Nilssen.

Politiet forteller at de har veldig god dialog med arrangøren før morgendagens demonstrasjon.

– De hadde en søknad inne til smittevernoverlegen om å få dispensasjon fra smittevernreglene, så vidt jeg har skjønt det har de fått avslag på dette. Derfor har de justert tilnærmingen til demonstrasjonen i henhold til smittevernreglene.

Istedenfor at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangøren nå gått med på at en gruppe på 50 deltakere skal marsjere fra Ambassaden til Stortinget. I tillegg lages det en menneskelig kjede med to meters avstand til hverandre spredt rundt sentrum.

Allerede utsatt i Trondheim

Arrangørene bak demonstrasjonen i Bergen, Trondheim og Stavanger har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlingen over 50 personer vil anses som brudd på smittevernseglene.

Den opprinnelige markeringen i Trondheim er utsatt til 15. juli på grunn av smittevern. Likevel samlet flere hundre mennesker seg i sentrum onsdag kveld for å støtte kampen mot rasisme i USA.

– Dette er mye viktigere enn korona. Alle møter opp rundt om i verden. Hvis vi ikke møter opp, får jeg dårlig samvittighet, selv om det er korona, sa Dina Almakhrami som var en av mange fremmøtte i Trondheim. Hun holdt appell og har selv opplevd rasisme.

Dina Almakhrami

Dina Almakhrami var en blant mange som møtte opp under demonstrasjonen i Trondheim i går.

Foto: Morten Andersen / NRK

Politiet i Bergen og opplyser til NRK at de har en ordinær søknad til behandling om å få avholde et arrangement. De kommer ikke til å bryte inn dersom smitteverntiltakene blir brutt, men sier at arrangørene selv må tilrettelegge for god avstand og andre smitteverntiltak.

Har fått klarsignal fra kommunen

Smittevernansvarlig for arrangementet i Stord, Inger Christin Barane, sier de har fått klarsignal fra kommunen og politiet.

– Vi skal være strenge på å holde en meters avstand i toget, vi har også med anitbac og alle som kommer må skrive ned navnet sitt i en bok slik at vi kan spore en eventuell smitte, sier Barane.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.