Hopp til innhold

Myhre trakk seg i tide

Billettskandalen i kollektivtrafikken ville trolig ha felt samferdselsbyråd Peter N. Myhre dersom han ikke hadde gått av frivillig.

Petter N. Myhre
Foto: NRK

Ved å trekke seg som byråd kom Myhre et mistillitsforslag mot seg i forkjøpet.

Mistilliten hadde trolig fått flertall i Oslo bystyre.

Krasse meldinger fra Ap og Sv

Innføringen av et felles elektronisk billettsystem for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus har blitt en skandale. Tidligere samferdselsbyråd Peter N. Myhre har mye av skylda. Det fastslår Arbeiderpartiet og SV i usedvanlig krasse merknader til kveldens møte i bystyrets samfedsels- og miljøkomité.

Partiene med Aps Oslo-topp Rune Gerhardsen i spissen avslutter oppramsingen av Myhres unnlatelsessynder med å konstatere at han feilinformerte bystyrekomitéen under fjorårets høring om billettsystemet, et klart mistillitsgrunnlag.

Rune Gerhardsen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Myhre slapp unna i tide

Rune Gerhardsen

- Det alvorligste for byen er at dette billettsystemet skulle vært i drift for fem år siden, og det er fortsatt ikke i virksomhet. Peter N. Myhre har ikke foretatt seg noen verdens ting i denne perioden, sier Gerhardsen.

Rune Gerhardsen mener at Peter N. Myhre løy om at han hadde gjort masse arbeid i saken, som det viste seg han ikke hadde gjort.

- Det som er alvorlig for byråden er at han på høringen vi hadde i fjor høst ga inntrykk av at han hadde gjort en masse. Det viste seg å være en tydelig feilinformering, sier Gerhardsen.

Ville fremmet mistillitsforslag

Hadde dette vært å anse som et mistillitsforslag dersom Myhre fremdeles hadde vært byråd?

- La oss si det slik: Myhre slapp unna i tide, sier Gerhardsen.

Venstres gruppeleder Ola Elvestuen går langt i å antyde at hans parti ville sikret flertall for et mistillitsforslag mot Myhre.

Ola Elvestuen
Foto: Svein Ommundsen

- Det er all grunn til å reise kritikk. Billett-saken har pågått i mange år og Peter N Myhre har som byråd i 6 år ikke tatt grep i forhold til innføringen av billettsystemet, og han har heller ikke informert bystyret om at det her var et problem, sier Elvestuen.

Ville dere støttet et mistillitsforslag?

- Det ble jo aldri en aktuell problemstilling, men det er ingen tvil om at saken er alvorlig. Myhre gjorde en riktig og klok beslutning ved å gå av, sier Elvestuen.

Trakk seg av andre grunner

Peter N. Myhre begrunner sin avgang med at han ønsket mer tid til å drive stortingsvalgkamp for Fremskrittspartiet. Mange i opposisjonen synes forklaringen skurrer all den tid Myhre gikk rett over i et nytt heltidsverv på rådhuset. Men Myhre avviser at han trakk seg for å komme en mulig mistillit i forkjøpet.

Rune Gerhardsen lever i en permanent tilstand av mistillitt

Peter N. Myhre

- Min avgang var planlagt allerede i fjor høst. Det var før høringen og før disse merknadene ble presentert, sier Myhre.

Myhre benytter anledningen til å gå til motangrep mot Rune Gerhardsen.

- Rune Gerhardsen lever i en permananent tilstand av mistillitt. Han har først og fremst sett seg ut høyre ordførere og Frp byråder og har vel norgesrekord i mistillitsforslag, avslutter Myhre.