Mye til jernbane i Akershus

890 millionmer skal bevilges til å videreføre det nye dobbeltsporet i vestfylket mellom Lysaker og Sandvika. Les om hvem som får hva i Akershus her.

Tog
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Videreføring av store samferdselsprosjekter preger de foreslåtte bevilgninger til Akershus.

Vekst i Jernbaneverkets driftsbudsjett

890 millioner skal bevilges til å videreføre det nye dobbeltsporet i vestfylket mellom Lysaker og Sandvika.

Jernbaneverket har dessuten fått en vekst i driftsbudsjettet på 11 prosent, og en stor del av budsjettet skal brukes til å styrke signalanlegg, snørydding og andre forbedringer for de reisende i hovedstadsområdet.

Borghild Tenden
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ikke en krone til Ski stasjon

Skuffelsen på jernbanebudsjettet er at de ikke er avsatt en krone til nye Ski stasjon.

Borghild Tenden (V), nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite er skuffet over at arbeidet på Skik stasjon må utsettes.

- Dette går sterkt utover de kollektivreisende og er en alvorlig nedprioritering av et prosjekt som burde vært løftet betydelig. Venstre vil derfor ha topp prioritet på å få fortgang i dette fremover, sier Tenden i en pressemelding.

Penger til E6

Det var ventet en sum ved Vøyenenga i Bærum i størrelsesorden 100 millioner kroner til å starte arbeidet med underganger og lignende, men på grunn av prisøkninger på anlegg går pengene i stedet til å fullføre jernbaneprosjekter som allerede er i gang.

På veisiden blir det foreslått 585 millioner kroner til å fullføre nye E6 fra Assurtjern til Vinterbro, 375 millioner til E16-anlegget ved Vøyenenga i Bærum , og det er foreslått å starte utbyggingen av E6 fra Eidsvoll og nordover med 500 millioner kroner neste år.

Omvendt voldsalarm

Ellers skal Asker og Bærum starte forsøk med en såkalt omvendt voldsalarm neste år. Personer som er idømt besøksforbud skal iføres en alarm som utløses når besøksforbudet brytes av den som er ilagt forbudet, ikke av den som blir besøkt.

Og mens vi er inne på straff og fengsel: Ila sikringsanstalt skal få 11 nye plasser med høyt sikkerhetsnivå, og Ullersmo skal pusses opp for 20 millioner kroner.

Illustrasjonsbilde: Ullersmo fengsel

Ullersmo fengsel

Foto: Gunnar Lier / Scanpix