Nå kommer bygene - skredfaren øker

NVE melder om økt jordskredfare i Sør-Norge det neste døgnet. Det er ventet store nedbørsmengder flere steder i løpet av natta og morgendagen.

Værkart fra Yr

BRÅVÅTT: Slik ser værkartet fra Yr ut over Sør-Norge søndag kveld. Det er ventet lokalt mye regn, først sør på Østlandet og i Telemark, deretter vil nedbøren trekke til andre områder i den sørlige halvdelen av landet.

Foto: Yr / Skjermdump

Jordskredvarselet gjelder for søndag 13. og mandag 14. juli. Det omfatter Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Akershus.

Les også:

I tillegg kommer vestlandsfylkene Hordaland, Sogn og Fjordane pluss Møre og Romsdal, som er mer skredutsatt enn vanlig kun på mandagen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

På nettstedet varsom.no kan du følge med om din kommune er blant dem som er omfattet av varselet.

Laster Twitter-innhold

Usikre nedbørsmengder

– Det ventes mye regn, men fordelinga av nedbøren og nedbørsmengden er svært usikker. Graden av vannmetning i bakken er høy flere steder, skriver NVE.

De ber folk om å være oppmerksomme i spesielt utsatte områder. Disse er ofte der det er bratt terreng, samt langs bekker og elveløp. NVE anbefaler at folk tar forebyggende tiltak der det trengs.

– Hold deg oppdatert. Rensing av dreneringsveier i spesielt utsatte områder anbefales, skriver direktoratet.

Skalaen til Norges vassdrags- og energidirektorat går fra grønn, via gul og oransje, til rød.

Sannsynligheten for skred og skadeomfanget måles på en skala fra èn til fire. Èn betyr generelt trygge forhold og fire betyr at det ventes flere store skred.