Hopp til innhold

Muslimer mangler gravplass

Muslimer i Oslo risikerer å stå uten gravplass dersom ikke kommunen anlegger nye plasser.

Gravplass

Ifølge Gravferdsetaten vil tilbudet om tilrettelagte gravplasser for muslimer bli borte, hvis ikke kommunen snarest anlegger nye.

Foto: Heidi F. Klokk / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det kan nemlig bli tomt for muslimske gravplasser i Oslo om to til tre år.

Ifølge Gravferdsetaten vil tilbudet om slike tilrettelagte gravplasser bli borte, hvis ikke kommunen snarest anlegger nye.

Tidligere kunne også muslimer bosatt i andre kommuner søke om gravplass i Oslo, men nå er ordningen avviklet på grunn av plassmangel.

Mohammad Afzal

Mohammad Afzal er konsulent på Al-Khidmat.

Foto: Heidi F. Klokk / NRK

Trangt om plassen

Al-Khidmat er Norges første begravelsesbyrå for muslimer. Her får pårørende hjelp til gravferder etter muslimske tradisjoner.

– Muslimske gravplasser er tilpasset trosretningen blant annet fordi de vender mot mekka, sier konsulent på Al-Khidmat, Mohammad Afzal.

I Oslo er det kirkegårder med felt for muslimer på Klemetsrud og på Høybråten. Men nå begynner det å bli trangt om plassen.

– Vi har vel ledige gravplasser forbeholdt muslimer i to år til, og er avhengig av bevilgninger fra bystyret for å utarbeide nye felt, sier direktør for Gravferdsetaten Margaret Eckbo.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Mangel på gravplasser i Oslo

– Katastrofalt

Afzal tror det blir krise for muslimer i Oslo dersom de ikke får tilbud om en tilrettelagt gravplass.

– Dette er katastrofalt. Muslimer som alle andre trosretninger har sin egen måte å utføre gravferder på, og jeg syns de fortjener et verdig tilbud på lik linje med alle andre.

Inntil i sommer sa Oslo kommune ja til muslimer som ønsket å begraves i Oslo, selv om de ikke bor i hovedstaden, men det er det slutt på nå.

– Muslimer som kommer utenbys fra får ikke gravplass i Oslo lenger, vi er nødt til å reservere de få plassene vi har igjen til våre egne innbyggere, sier Eckbo.

Planer om utbygging

Kulturbyråd i Oslo, Torger Ødegaard, sier det er planer om å bygge ut kirkegården på Klemetsrud, men det er foreløpig ikke klart når utbyggingen starter.

Vi har mulighet til å utvide på Klemetsrud, der er det et område på hele 25 dekar til rådighet. Vi planlegger derfor å følge opp dette økonomisk i årene som kommer, sier Ødegaard.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.