Hopp til innhold

Muslimer inviterte til dialogmøte

Fem antiislamister møtte opp da Minhaj-ul-Quran moskeen inviterte til dialogmøte og pizza på Vålerenga i Oslo.

Assidiq møtte Sian medlemmene foran moskéen

Assidiq møtte lørdag ettermiddag, representanter fra Sian foran moskeen på Vålerenga. Til høyre i bildet er Sian leder Arne Tumyr.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Jeg var en av dem som ropte og skrek i demonstrasjoner mot antiislamister, men nå har jeg skjønt at det ikke leder til noen ting. Det er dialog som er løsningen, det sier Yousef Assidiq som er en av initiativtakerne til moskébesøket.

Møte i moskeen

Leder i Minhaj-ul-Quran moskeen, Ejaz Ahmed Waraich ønsket gjestene velkommen.

Foto: Marianne Holden / NRK

Lørdag ettermiddag var fire personer fra Sian, Stopp islamiseringen av Norge, og Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), på besøk ved Minhaj-ul-Quran-moskeen i Oslo.

– Jeg er spent på hvor innstilt de er på å lytte og lære hva vi står for. Vi vil fortelle dem det som vi mener er ruskende galt med islam, sier Arne Tumyr, leder i Sian.

Stopp islamiseringen av Norge, Sian, mener islam er et totalitært system, som er uforenlig med de verdiene det norske samfunnet er bygget på.

– Tror du at du kan lære noe av dette møte?

– Nei, jeg vet ikke hva vi skal lære av dem. Jeg blir overrasket hvis jeg lærer noe.

Initiativtaker Assidiq deler derimot ikke Tumyrs oppfatning.

– Vi står langt fra hverandre så vi kommer nok ikke til å bli enige, men vi kan kanskje lære litt likevel. Vi kan lære å forstå dem bedre, slik at vi kanskje kan gjøre noe annerledes i møte med dem, sier Assidiq.

– Islam er terror

Ronny Alte

Ronny Alte (i rosa) syntes ikke det var så verst med halalpizza.

Foto: Marianne Holden / NRK

Leder i Minhaj-ul-Quran-moskeen på Vålerenga, Ejaz Ahmed Waraich, benyttet anledningen til å gi litt informasjon om hvordan moskeen drives. Han hadde også invitert gjestene på pizza, det til tross for Ramadan.

– Vi er veldig glad for at dere har takket jo til å komme. Vi håper at dette kan bli en dialog med spørsmål fra begge parter, sa Waraich som presiserte at de ikke ønsket en debatt.

Møte i moskéen

Flere muslimer møtte opp i moskeen for å høre hva lederen i Sian, Arne Tumyr hadde å si.

Foto: Marianne Holden / NRK

Sammen med Ronny Atle var Tumyr invitert til å holde et innlegg under dialogmøte i moskeen. Tumyr benyttet anledningen til å takk for besøket og fremmet sitt budskap.

– Skal vi akseptere islam, må vi ha et annet innhold. Når dere blir som oss er dere hjertelig velkommen. Islam er ikke religion, islam er politikk, islam er terror og krig, sa Tumyr under innlegget sitt.

Tumyr og de tre andre gjestene fra Sian ønsket ikke å spise pizza som var stilt frem til gjestene. Til sammen var det omtrent rundt 30–40 muslimer i moskeen.

– Jeg er ikke overrasket over det Tumyr sa, men jeg synes jo at dette initiativet motbeviser det han mener, sier Assidiq, som legger til at han er stolt over at moskeen inviterte til dette møtet.

Markering på Furuset

Nye SOS rasisme demonstrerer mot Sian

Nye SOS rasisme demonstrerte mot Sian sin markering, her på senteret ved Furuset.

Foto: Marianne Holden / NRK

Bakgrunnen for invitasjonen var Sian som tidligere på dagen arrangerte en markering ved senteret på Furuset. De ble møtt med motdemonstrasjon fra antirasister.

Ifølge politiet var det i alt åtte medlemmer fra Sian som var samlet på Furuset for å markere Trygve Lie. Ved statuen av Trygve Lie hadde Sian fått tillatelse av politiet for å holde en markering i forbindelse med at det i år er 45 år siden Lie døde.

Nye SOS Rasisme er sterke motstandere av Sian. De bestemte seg for å holde en motdemonstrasjon mot antiislamistene og skrev på Facebook: «Vi trenger deg for å vise motstand. Vi trenger at du blir med på demonstrasjonen vår og ødelegger nazistenes markering.»

– Markeringen gikk rolig for seg, de respekterte hverandre og var ikke voldelige, forteller Thor Langli, innsatsleder i Oslo politidistrikt.

Politiet anslår at det var omtrent 40 personer fra Nye SOS rasisme i tillegg til lokalbefolkningen. I alt var det rundt 150 personer som hadde samlet seg på Furuset-senteret.

Det var også to muslimske unge menn som benyttet anledningen til å gi hver og en av Sian-medlemmene røde roser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arne Tumyr

De underkant av 10 medlemmene fra Sian var godt beskyttet av politiet under markeringen.

Foto: Marianne Holden / NRK

Skulle hedre Trygve Lie

Markeringen skjedde foran statuen av Trygve Lie ved Furuset senter. Den avdøde politikeren vokste selv opp i Groruddalen.

Arne Tumyr, leder, Sian

Leder i Sian, Arne Tumyr.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Vi vil hedre minne etter Trygve Lie som er vår mest kjente internasjonale politiker. Han var generalsekretær i FN i sju år og han frontet de samme verdiene Sian står for, sa Sian-leder Arne Tumyr til NRK i forkant av markeringen.

– Hvilke verdier er det?

– Det er fred med frihet. Det er rettsstatens prinsipper, demokratiet, ytrings- og religionsfrihet og likestilling. Det er alle de verdiene som preger det norske og vestlige samfunnet, men som er på kollisjonskurs med det islam står for.

– Hvordan tror du Trygve Lie ville ha reagert på at han nå kobles til Sian?

– Det er et hypotetisk spørsmål det er vanskelig å svare på. Jeg antar at han ville være enig i Sians ideologiske syn, men han var også en fremtredende representant for Arbeiderpartiet, så jeg utelukker ikke at han ville hatt et annet syn.

Politiet var ikke bekymret

Også Nye SOS rasisme hadde fått godkjent sin motdemonstrasjon, og politiet sa til NRK i går at de ikke var bekymret for sammenstøt.

– Vi er ikke bekymret. Vi kommer til å ha tilstrekkelige mannskaper der, og vi har bemanning i beredskap. Mer vil jeg ikke si for da kommer vi inn på det polititaktiske, og det er kommenterer vi ikke, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt Ola Krokan.