Hopp til innhold

Muslimer i bønn skapte netthets

En sak om muslimske turister som besøkte Fredrikstad og valgte å be i sentrum under besøket førte til kraftige utsagn på nett.

Netthets mot muslimske turister på Facebook

Her er noen av kommentarene som ble lagt ut i en lukket gruppe på Facebook.

Foto: Faksimile: Facebook/Fredrikstadavisa

En gruppe turister fra De Arabiske Emirater ble observert i Fredrikstad sentrum mandag, da de satte seg for å be under en gangbru i sentrum.

Den lokale nettavisen Fredrikstadavisa lagde en Facebook-oppdatering med et bilde av turistene. Bildet fikk masse kommentarer etter at det ble delt, og noen valgte å dele bildet videre på Facebook, skriver Fredriksstad Blad, som først omtalte netthetsen.

– Ignorer dem

Yousef Assidiq i JustUnity, en gruppe som jobber for å forebygge radikalisering og ekstremisme blant unge i Norge, mener kommentarene kommer fra en liten gruppe.

Per Yousef Assidiq.

Yousef Assidiq i JustUnity.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Det virker som en veldig marginal gruppe. Det er ikke sånne du møter til vanlig på gata.

– Hva sier kommentarene om Fredrikstad?

– Jeg tror ikke dette sier så mye om Fredrikstad. Disse holdningene finnes stort sett på nettet. Og så finnes det rundt omkring folk som deler det.

Han mener det er flere måter å møte kommentarene på.

– Enten så må man tie det i hjel, å ikke gi dem oppmerksomhet. Eller så må man konfrontere det og argumentere imot. Jeg mener det siste er det viktigste, sier Assidiq.

Slettet bildeinnlegg

Blant kommentarene på Facebook var «– Har denne tilbakestående dumskapen søkt og fått tillatelse til dette? I så fall; hva f*** feiler det oss?», skriver Fredriksstad Blad.

Fredrikstadavisa som la ut bildet av turistene har senere slettet sitt Facebook-innlegg av muslimene i bønn.

Redaktør for nettstedet, Tobben Sønstrød, skriver på Fredrikstadavisa at de valgte å gjøre det etter at en av dem som kommenterte har mottatt alvorlige trusler.

Ordfører skuffet

– Det er jo trist å observere at folk har den type holdninger. Men det overrasker ikke, sier ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård til NRK.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Ordføreren mener hetsen likevel ikke representerer Fredrikstad som by.

– Jeg vil tippe at hvis man gikk gjennom disse kommentarene, så vil man finne at dette er typiske nettroll som hører hjemme både her og der. Dette kunne skjedd hvor som helst i landet, men det gjør det jo ikke mindre trist av den grunn.

Frykter for egen sikkerhet

En kvinne som delte innlegget fra Fredrikstadavisa med muslimene som ba i en lukket Facebook-gruppe, sier i kveld at hun beklager at hun delte og kommenterte det.

– Jeg er redd for sikkerheten min, jeg har tre barn. Nå ber jeg om unnskyldning, og håper at jeg kan få være i fred, sier hun til Fredriksstad Blad.

Ifølge avisen har hun nå slettet innlegget i den lukkede gruppen.