Hopp til innhold

Munnbind kan føre til mer smitte

Folkehelseinstituttet råder til god hygiene for å forhindre smitte i disse forkjølelses- og influensatider. Men å bruke munnbind kan faktisk gjøre vondt verre.

Ingrid Yu Martin og Petter Duch tester munnbind

Det er viktig for Ingrid Yu Martin og Petter Duch å holde seg friske før en viktig matteprøve. Her tester de munnbind, men syns ikke det var særlig behagelig.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

Det hostes, nyses og snytes mange steder for tiden. Du sitter kanskje på toget eller på jobb og holder pusten fordi sidemannen er full av virus.

Men hadde det hjulpet hvis vedkommende hadde hatt på seg et munnbind?

I mange land er det vanlig å bruke munnbind, både for å forhindre sykdom, men også på grunn av luftforurensing. Et raskt Google-søk på om munnbind forhindrer smitte, gir mange svar.

Ulike erfaringer

Du kan forhindre å smitte andre dersom du har på deg maske når du er syk, og du kan også redusere sjansen for å bli syk selv dersom du har på deg munnbind rundt andre som er syke, skriver en lege i denne New York Times-artikkelen.

SKOREA-WEATHER-POLLUTION

Det er vanlig å bruke munnbind i mange asiatiske land.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Likevel er munnbind langt fra noen garanti mot å bli syk.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) enige i. I Norge finnes det ingen generelle anbefalinger om å bruke munnbind for folk flest.

– Erfaringsmessig fra noen asiatiske land, så har en på seg et munnbind for å beskytte andre og seg selv mot smitte. Så det er litt forskjellige erfaringer rundt dette, og det er ikke noen endelig og sikker konklusjon på dette med munnbind og smittespredning, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen i FHI.

Feil bruk

Munnbind kan faktisk gjøre vondt verre, sier Tønnessen.

Ragnhild Tønnessen, Folkehelseinstituttet

Seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Det er usikkert om munnbind brukt av friske mennesker i vanlig sosial omgang kan bidra til å redusere smittespredningen. Det har faktisk vært spekulert på i noen land om det kan forverre risikoen, for man kan bruke munnbindet feil og ta seg mer i ansiktet for å rette på munnbindet, sier Tønnessen.

FHI råder heller folk til å ha god hånd- og hostehygiene for å forhindre smitte.

Også smittevernlege Einar Sagberg i Drammen kommune advarer mot feil bruk av munnbind. Et munnbind er laget for engangsbruk, og som ved bruk kan få bakterier og virus både på innsiden og utsiden, sier han.

Einar Sagberg, smittevernlege Drammen kommune

Smittevernlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

– Har vi ikke gode rutiner når vi tar på det, så får vi dette på fingrene, og har vi da ikke gode rutiner på hvordan vi tar av og på et munnbind, håndhygiene etterpå og hvordan vi kaster det, så kan det være med på å forverre smittespredning.

– Får ikke puste

Influensatoppen kan være nådd for denne gang, men fortsatt vil det være mye influensa i omløp i ukene som kommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

På Drammensbiblioteket sitter 17 år gamle Ingrid Yu Martin og Petter Duch.

– Det ville vært litt krise å bli sjuk nå, for vi skal ha matteprøve på fredag, sier Ingrid.

Begge er imidlertid enige i at man i Norge vil bli «sett litt rart på» dersom man har på seg munnbind.

Hun og Duch tester et hver. Reaksjonene lar ikke vente seg.

Ingrid Yu Martin tester munnbind

Ingrid Yu Martin prøver på et munnbind.

Foto: Laila Nguyen Engebretsen / NRK

– Jeg får klaustrofobi, ler Ingrid.

– Det er tungt å puste, svarer Petter.