Hopp til innhold

Munch-museet blir glasskolossen

Det spanske vinnerutkastet Lambda blir valgt som nytt Munch-museum i Bjørvika.

Lambda
Foto: HAV Eiendom

Venstre har konkludert og danner flertall i bystyret sammen med byrådspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen.

Foto: Svein Ommundsen

Det forteller Venstres gruppeleder Ola Elvestuen.

- Vi støtter juryens innstilling om å gå videre med Lambda som et konsept for Munch-museet. Vi mener dette er en løsning som viser frem betydningen av Munch-museet, og som også vil være med på å sette Oslo på kartet internasjonalt.

Men er Lambda perfekt slik det foreligger?

- Dette er et konseptvalg, så må jo selvsagt prosjektet videreutvikles. Venstre mener jo spesielt at miljøambisjonene er altfor lave og vi kommer til å stille krav om at her må vi ha helt andre miljøkvaliteter inn i prosjektet.

SE NÆRMERE PÅ LAMBDA!

Ved å gå inn for et 14 etasjers høyt museumshus, så bryter vel Venstre sin egen høyhus-politikk som sier maks tolv etasjer?

- Venstre har alltid vært tydelige på at viktige bygg kan også ha en viss høyde. Akkurat som rådhuset markerer Pipervika, så vil det nye Munch-museet markere Bjørvika. Det er noe helt annet, og vi står fremdeles fast ved at vi ikke vil ikke at høyhus skal prege resten av Bjørvika. Jeg mener fortsatt at Barcode er for høyt.

LES: - Blir for stort og dominerende

Det blir ingen unison omfavnelse når bystyret neste onsdag går inn for arktitekt Juan Herreros glasshus med knekk på toppen.

Lambda - det nye Munch/Stenersen-museet

Sånn skal det nye Munchmuseet se ut.

Foto: HAV Eiendom

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

Skepsis til glasskolossen

Begeistringen fra den dagen vinneren ble kåret har blitt avløst av stadig større skepsis, ikke minst til at glasskolossen på Paulsenkaia blir for dominerende og vil skygge for operaen fra deler av byen.

LES: - Munch-museet blir for høyt

LES: - Vil gi et fantastisk løft

Aud Kvalbein

Aud Kvalbein.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Arbeiderpartiet, SV og Rødt har ikke konkludert, mens Kristelig Folkeparti går så langt som til å kreve ny arkitektskonkurranse, sier gruppeleder Aud Kvalbein.

- Gruppestyret har behandlet dette og anbefaler gruppen på mandag til å gå for en ny arkitektkonkurranse. Denne prosessen synes vi har vært dårlig, og bystyret som et folkevalgt organ sitter igjen med et handlingsrom som er så og si lik null.

- Alle bidragene er ubrukelige

Kristelig Folkeparti mener rett og slett at de tre prosjektene bystyret er invitert til å velge mellom, vinnerutkastet Lambda og de to andre premierte bidragene, er ubrukelige alle sammen. (Se nærmere på de to andre under.)

- Da sitter vi igjen med et høyhus som ligner på en blokk med et knekt flytårn på toppen. Vi sitter igjen med Ying Yang som er en flat bygning som ikke passer noe sted. Og så sitter vi igjen med et annet bygg som det er varslet innsigelser på hos Riksantikvaren.

- Det er det vi sitter igjen med. Vi synes ikke noen av disse konseptene er bra i det hele tatt og vi mener altså at byen hadde fortjent å få andre forslag på bordet.

Les også: Dette er vinnerne

De to andre premierte bidragene til Munch-museum er:

Girls on the bridge:

Girls on the bridge
Foto: HAV eiendom

Se nærmere på Girls on the bridge.

Yin Yang:

Yin Yang
Foto: HAV Eiendom

Se nærmere på Yin Yang.