Muffins anno 2011

Det skal ikke spares på noe når den amerikanske cupcake-tradisjonen inntar norske kjøkken og festbord.

Cupcakes

Kakene kan pyntes med for eksempel blomster laget av marsipan.

Foto: Masha Dundic / NRK

Det kan se ut som små Barbie-kaker, men de amerikanske variantene av våre muffins, er nå så populære at folk går på kurs for å lære seg å lage dem.

På nettet finnes det et utall forskjellige nettsider som omhandler kakepynting. En av dem som har gjort pynting og kaker til et levebrød er Mirjam Ødegård fra Drammen.

– Det blir mer og mer vanlig at folk vil ha mer amerikanskinspirerte kaker og da særlig cupcakes, som er veldig i vinden i USA og er nå i ferd med å bli en ny trend i Norge, sier Ødegård.

Trendy med avanserte muffins

Mirjam Ødegård, daglig leder av Kakemomsen.no

Mirjam Ødegård, er daglig leder av Kakemomsen.no

Foto: Masha Dundic / NRK

For over ti år siden jobbet hun ett år som konditor, men hadde etter det kakebaking bare som hobby, og bakte for venner og kjente. Pågangen fra folk som ville ha avanserte kaker med mye pynt ble imidlertid så stor, at hun for to år siden bestemte seg for å starte sitt eget kake-bakefirma.

Nå holder hun kurs for folk som vil lære seg kunsten, leverer egne kaker og cup-cakes på bestilling og driver også eget nettsted.

Cupkake eller muffins?

Ja, for hva er egentlig forskjellen? Ifølge Mirjam Ødegaard er muffins for amerikanerne en litt sunnere variant. Ikke så søt og med sunnere ingredienser.

– Cupkake er en festkake, sier Miriam. Her er alt lov og toppen med pynt skal være høy.

Cupcakes

Pynten er nesten like høy som selve kaken.

Foto: Masha Dundic / NRK

Lov å bruke Toro

Man trenger ikke gjøre det så avansert. Du kan bruke en pose med ferdig kakemiks eller din favoritt sjokoladekakeoppskrift for å fylle opp muffinsformene. På toppen av kakene er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan pynte med.

Noen kaker er så forseggjorte at de ser ut som små kunstverk, og mange nettsteder selger avansert utstyr til å pynte dem med.

Utstyr til pynting av cupcakes

Med enkle midler, kan man komme langt.

Foto: Masha Dundic / NRK

– Du kommer imidlertid langt med en sprøytepose fra matbutikken med stjernetupp, sier Mirjam.

Sammen med sterke konditorfarger og enkle plastformer for å trykke ut for eksempel blomster og sommerfugler i farga marsipan, er man godt rusta.

Cupkakes-elskerne mener den er som en enkel kjole. Du kan pynte den opp med smykker og alle mulige assesoirer til de flotteste fester, eller du kan ha den helt uten noe ekstra i uformelt selskap.

Cupcakes i mange varianter

Bare fantasien setter en stopper for hva man kan pynte med.

Foto: Masha Dundic / NRK