Moxnes anmeldes til politiet

Bystyret i Oslo har bestemt at Rødt-leder Bjørnar Moxnes blir politianmeldt etter å ha lagt ut en rapport som var unntatt offentlighet på internett.

Bjørnar Moxnes

BLIR ANMELDT: Rødt-lederen anmeldes for brudd på Straffelovens paragraf 121

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Den såkalte Lindeberg-saken begynte å rulle i november 2011 da en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved institusjonen. Mannen ble politianmeldt og mistet jobben, men politiet henla saken, og i fjor fikk hjelpepleieren jobben tilbake.

Kommunen har fått kraftig kritikk for hvordan de har håndtert saken, og saksbehandlingen ble derfor gransket av kommunerevisjonen. Rapporten fra granskningen ble unntatt offentlighet, likevel la partiet Rødt ut dokumentet på nettsidene sine i januar i år.

Moxnes var ikke overrasket over utfallet da bystyremøtet var over onsdag kveld.

Nei, ikke i det hele tatt. Men det er noe betenkelig at et flertall bruker sin flertallsmakt til å sende politiet etter en opposisjonspolitiker. Det fremstår som politisk knebling, sier Rødt-lederen.

Bare Rødt og SV stemte imot anmeldelse.

LES OGSÅ: Overgrepssak på Lindeberg henlagt

LES OGSÅ: Krever granskning av eldrebyråden

Laster Twitter-innhold

Avviser uaktsomhet

Til NRK presiserer Moxnes at versjonen de la ut hadde beholdt sladding som kunne identifisere pasienter, men ikke den som skjulte tjenestefeil.

Store deler av forretningsutvalget i Oslo kommune stilte seg bak forslaget om å politianmelde Moxnes, skrev Aftenposten i dag morges.

LES OGSÅ: Kommunen vil politianmelde

Forretningsutvalget mener publiseringen av rapporten bryter med Straffelovens paragraf 121.

Rødt-lederen avviser at partiet har vært uaktsomt.

– Vi har offentliggjort deler av en rapport som i all hovedsak viser mulige tjenestefeil hos ledere i Oslo kommune, helt opp til byrådsnivå. Det skal vi åpenbart straffes for, sa Moxnes.

  • Les Kommuneadvokatens vurdering av saken her.

– Uten mulighet til å forsvare oss

I et brev Moxnes i dag har sendt til medlemmene i Oslo bystyre, skriver han at han ikke visste at Forretningsutvalget hadde behandlet en eventuell anmeldelse som sak. Han stilte seg kritisk til at dette skjedde i et politisk organ, hvor Rødt og andre mindre partier ikke er representert.

– Saken har blitt diskutert og innstilt på, uten at vi har hatt noen mulighet til å svare på tiltale. Vi får vel muligheten til å svare for oss i kveld - like fullt er det dypt problematisk at enkelte partier er fullt informert, mens andre ikke er det, skriver Moxnes i brevet.

Da bystyremøtet startet i ettermiddag fortvilte Moxnes på sosiale medier over at ordføreren mente han var inhabil i saken:

Laster Twitter-innhold