Her barker vikingene sammen

I helga var over 200 «vikinger» fra hele Skandinavia samlet i Halden for å slåss.

Vikingkamp for 15. gang i Halden.

Vikinger fra både ulike deler av Norge, Tyskland, Sverige og Danmark var representert under vikingkampene i helga.

De er kledd som vikinger med drakter i ulike farger, hjelm og våpen. Det er omtrent 80 personer på hvert lag, og målet er å overvinne fienden ved hjelp av ulike strategier og slag mot kroppen. Før kamp roper lagene til hverandre for å skremme, og vikingene slår med våpen mot skjoldene. Så løper de mot hverandre med hevet spyd og kampen er i gang.

«Bare» blåmerker

Kristin Haga

Kristin Haga er en av arrangørene og sier at de tar sikkerheten på alvor.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Arrangementet heter Winter og det er 15. gang det blir arrangert i Halden. Kristin Haga er en av arrangørene og sier at ingen blir alvorlig skadet i kamp.

– Det er stålvåpen. De er ikke skarpe, de er blunte. Men det gjør jo selvfølgelig vondt. Vi får blåmerker.

Selv om kampene ofte innebærer å få blåmerker, har de stort fokus på sikkerhet.

– Det er ikke lov å gå etter hodet, det er strengt forbudt. Treffsonene er fra albuen og opp til halsen omtrent. I tillegg til hele overkroppen og ned til kneet, sier hun og viser på seg selv.

Hvis noen av vikingene blir truffet med enten spyd eller kniv på treffsonene er man ute av spillet.

– Vi har ingen dommere som kan følge med på hver enkelt spiller. Men vi har fokus på fair play. Man må selv ta ansvar hvis man blir truffet, hvis ikke blir man uglesett og får dårlig rykte, forteller hun.

Vikingkamp

For å vinne må man også ha en god strategi.

Foto: Martin Tangen Scmidt / NRK

God trening

Ola Johannesson Borge

Ola Johannesson Borge har drevet med vikingkamper i 11 år og elsker det.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

En av vikingene som er med for å slåss, er Ola Johannesson Borge fra Bergen. Han har holdt på med slike kamper i 11 år. For anledningen er han kledd i rød og brun drakt og bærer en hjelp som beskytter hodet og nesen. Etter en av kampene renner svetten fra han, selv om det er flere minusgrader ute.

– Nå har vi slåss intensivt i ti minutter. Vi spilte slik at hvis man dør så får man komme rett tilbake og være med igjen, forklarer han.

Han synes arrangementet i Halden er fantastisk.

– Det er mer forseggjort enn hva vi ellers driver med. Dette er den største treningshelgen i Skandinavia. Det er et av årets store høydepunkt, sier han og smiler.

Han har forståelse for at mange kanskje synes det virker litt snålt å slåss ute.

– Det er en hobby som gjør at vi er mye ute. Vi løper mye og det er god trening. Det er også veldig sosialt. Vi lærer å konsentrere oss i kaos og ta raske avgjørelser. Men om vi er gærne? Jeg står ut i skogen en lørdag og slår med sverd og spyd, jeg kan jo si at det er litt spesielt, sier han og ler.