Mot mildere vær

Gro Heede er glad for at hun ikke la bort pelskåpa før påske. Men over påske blir det mildere vær over hele landet.

Påskekulde

Gro Heede er glad for at hun ikke la bort pelskåpa før påske. Heed går ofte tur sammen med samboeren Jan Kristiansen i Fredrikstad.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Vårlig i Gamlebyen

Fargene overlever i Gamlebyen i Fredrikstad til tross for det bitende kaldværet. Men over påske kommer mildværet.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Det melder meteorologisk institutt på Blindern.

Klikk her for å se hvordan være er der du bor: yr.no

Nok en kulderekord

Natt til 1.påskedag ble enda kaldere enn døgnet før, som var årets kaldeste. Natten før påskemorgen krøp kvikksølvet langt nedover graderstokken.

Ferder fyr hadde en minimumstemperatur på minus 5,2 grader i natt, Strømtangen hadde minus 8,3, mens Rygge hadde minus 12,1 og Sarpsborg hadde minus 10,1 grader natt til søndag.

Finnmarksvidda hadde kulderekorden for året natt til påskaften da det var 32,5 minusgrader. Denne ble imidlertid tangert natt til påskemorgen da det ble målt 35,6 minusgrader på vidda.

Men nå skal det bli mildere både på Østlandet og i resten av landet melder meteorologene.

Klikk her for å se påskebilder fra Gamlebyen i Fredrikstad hvor kulda også har bitt hardt fra seg: Kulda biter fra seg

Stenger kulda ute

Gro Heede er pensjonist og kommer fra Halden i Østfold. Hun hadde egentlig planlagt å selge pelskåpa si før påske.

- Jeg vurderte det ja. Nå er jeg glad for at jeg ikke gjorde det eller la den på loftet. I dag stenger den kuldegradene og det suret draget ute, sier Heede.

Heede er bosatt i Fredrikstad og går ofte tur med samboeren Jan Kristiansen. Han har tredd ull-lua godt ned over øra og holder varmen på den måten.

Fra nordpolen

Men ifølge statsmeteorolog Håkon Melhus kan pelskåpa snart legges vekk. For været er på vei å bli mildere.

- Utover i uka kommer det til å bli mildere vær over hele landet. I sørøst kommer nok graderstokken til å krype over på pluss-siden, sier Melhus til NRK.

- Men det har vært veldig kaldt i det siste. Hva kommer egentlig dette kaldværet av?

- Det er luft som stammer fra Nordishavet - Svalbardområdet - helt oppover til Nordpolen. Også har det snødd på Østlandet. Når snøen blir liggende og det blir klarvær blir det ofte svært kaldt.

- Samtidig utvikler det seg små lavtrykk i Skagerak. Disse lavtrykkene fører til lokalt nedbør. Siden det er kaldt på land holder de seg for det meste til havs. Men vi regner med at det i morgen vil komme noe nedbør i form av snø i sørøst, sier Melhus.

Mot mildere vær

Gro Heede er glad for at hun ikke la bort pelskåpa før påske. Hun spaserer ofte i Gamlebyen i Fredrikstad sammen med samboeren Jan Kristiansen.

Foto: Merete Kildahl