Mot full storm i sørøst

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for Sørøst-Norge.

Storm på Hvaler

Det er meldt full storm inn over Østfold morgen. Bildet er tatt under en liten kuling ytterst på Vesterøy med Vesle og Akerøy i bakgrunnen.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

 - Vi er svært bekymret for været ned mot Hvaler, sier vakthavende meteorolog Laila Fodnes Sidselrud.

Fra Lista og østover

Stormen vil for alvor slå til utpå ettermiddagen torsdag. Men allerede fra morgenen vil det blåse sørlig stiv kulig melder Meteorologisk institutt.

- Det vil blåse opp i storm styrke fra Lista og østover. Men det er Hvalerkysten som bekymrer oss mest. Vindstyrken vil nå 25 sekundmeter som vil si full storm, sier meteorologen til NRK.

Hun oppfordrer folk til å sikre det de har liggende i hagen.

- Vi har jo smertelig fått erfare en trampoline som gikk rett i et stuevindu for kort tid siden. Oppfordringen må være at folk tar alt av løse gjenstander fra hagen, eventuelt tjorer dem fast, sier meteorolog Sidselrud.

To lavtrykk møtes

Stormen kommer av at to lavtrykk møtes.

- Det ene lavtrykket kommer fra Island. Og dette lavtrykket møter et annet fra lengre sør i Atlanterhavet. Når disse møtes bygges det raskt opp en storm, sier Sidselrud til NRK.

Det følger også nedbør med stormen.

- Tilsammen vil det ikke komme mye nedbør. Men det vil komme store mengder på svært kort tid, så det lønner seg sikkert for folk å få renset opp takrenner også, sier Sidselrud.

Utover fredagen vil imidlertid stormen legge seg.

- Utpå kvelden vil stormen minke til sterk kuling, og utover natt til lørdag, minker den til frisk bris, sier Sidselrud.