Moss lufthavn Rygge kan være reddet

Flere private aksjonærer har gått sammen for å redde driften ved Moss lufthavn Rygge.

Moss lufthavn Rygge

Moss lufthavn Rygge kan være reddet, etter at en gruppe med private aksjonærer har gått sammen for å sikre driften ved flyplassen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal være styreleder i grupperingen «Rygge Airport».

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

En privat gruppering som heter «Rygge Airport» planlegger videre drift av flyplassen på Rygge sivile lufthavn. Det bekrefter advokat Henrik Svane overfor NRK. Svane representerer gruppen.

Styreleder skal være tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og daglig leder er Knut Johannessen. I gruppen er også tidligere jernbanedirektør Einar Enger.

– Flyplassen er en av Norges fineste og mest moderne. 1,6 millioner passasjerer nyter godt av flytilbudet på Rygge i dag. Over 1000 arbeidsplasser trues av en potensiell nedleggelse. Det vil være et betydelig tap for samfunnet å avvikle en så flott og veldrevet flyplass hvor det er investert så store beløp, sier Johannessen i en pressemelding.

Gruppen skal ha møte med Olav Thon på mandag, bekrefter Thon selv til NRK. En av investorene som har sagt ja til å være med, er Haakon Sæter fra Fredrikstad.

– Det var ikke så vanskelig å bestemme seg om å være med på den første runden her. Det er sikkert en kompleks sak å få til, men det er verdt et forsøk, forteller han.

Solvik-Olsen er positiv

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) virker positiv til videre drift ved flyplassen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fremtiden til flyplassen har vært i det blå etter at lavprisselskapet Ryanair varslet at de ville legge ned basen sin dersom den mye omtalte flypassasjeravgiften ble innført.

Dagens eiere har vedtatt at driften ved flyplassen skal legges ned 1. november. Etter det NRK erfarer har opp mot 30 private aktører nå gått sammen for å redde flyplassen.

Det nye selskapet er avhengige av konsesjon fra staten for å drive flyplassen videre. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til TV2 at han er positiv til løsningen.

– Vi vil være veldig positive til en konsesjonssøknad og sørge for at den behandles raskt og at de får et positivt svar, sier han til kanalens nettsider.

Har jobbet i hele sommer

Partene har jobbet iherdig i hele sommer med en ambisjon om å drive flyplassen videre.

– Det er spennende nyheter som tikker inn nå. Jeg er veldig spent på å se hva som ligger bak nyheten som kommer nå, sier ordfører Tage Pettersen i Moss kommune til NRK.

Visste du noe om dette på forhånd?

– Jeg har vært orientert om at det har vært grupperinger som har jobbet for å berge flyplassen og overta driften, men at var så konkret og så fort var veldig overraskende, fortsetter Pettersen.

Også ordfører Inger Lise Skartlien tok imot meldingene med stor glede onsdag kveld.

– Det var akkurat dette vi trengte nå, noen som kan se på dette med positive øyne. Det blir veldig spennende å se hva disse klarer å få til, forteller Skartlien.