Hopp til innhold

Morsmelkkrise på sykehusene

Det er et skrikende behov for å fylle opp morsmelklagrene på sykehus landet over. Melkeleveransen fra ammende mødre er redusert med flere tusen liter de siste årene.

I fryseren ved melkebanken på Ahus er det nå så godt som tomt.

TOMT FOR MELK: I fryseren ved melkebanken på Ahus er det nå så godt som tomt for morsmelk.

Foto: Ingibjorg Ingvadottir

– Det er nesten tomt her. Vi har nesten ikke melk igjen, sier Ingibjorg Ingvadottir, assistent på morsmelkmottaket ved Ahus til NRK.

Akkurat nå er behovet for påfyll av morsmelk størst i Akershus, men utviklingen over hele landet har vært dyster lenge, sier Anne Grøvslien, leder ved Morsmelkbanken på Oslo Universitetssykehus til Mammanett.no.

Ifølge nettavisen for gravide og mødre har antall liter i melkebankene blitt redusert med nesten en tredel.

I 2008 mottok melkebankene totalt 6456 liter morsmelk, mens de i 2015 bare fikk inn 4514 liter.

– Kvinner ammer ikke like lenge som før

Det er ikke bare færre givere som er en utfordring. Det er også et problem at hver enkelt ammende kvinne ikke leverer like mange liter som de gjorde tidligere.

– Vi har 15 givere nå, men kvinnene gir ikke så mye hver. De leverer veldig forskjellige mengder. Noen kommer med ett beger på 500 ml, mens andre kommer med ti begere, sier Ingvadottir.

Elektrisk ammepumpe og annet utstyr til å pumpe melk med

LÅNER UTSTYR: Man får låne elektrisk pumpe og annet nødvendig utstyr fra sykehuset om man vil bli melkegiver.

Foto: Stine Haavelmoen

Melken fra melkebanken går til for tidlig fødte og syke barn som ligger på sykehus. Morsmelk kan hindre infeksjoner og styrker immunforsvaret.

– Hos nesten alle premature starter vi opp med bankmelk til barnet i første levedøgn, forutsatt at foreldrene samtykker, sier Anne Grøvslien til Mammanett.no.

– Det er av stor betydning at bankmelk er tilgjengelig, særlig til for tidlig fødte og syke barn, hvis mor ikke er kommet i gang med ammingen/pumping av melk, eller ikke kan eller vil amme, fortsetter hun.

– Motivasjonen er de små som ligger på nyfødtintensiven

Stine Haavelmoen ble inspirert til å pumpe og gi fra seg melk da hun så en annonse denne uken.

Stine Haavelmoen

Stine Haavelmoen leste seg opp på amming da hun gikk gravid, og har lenge tenkt på å bli melkegiver.

Foto: Privat

– Jeg hentet pumpeutstyr på Rikshospitalet i går sier hun, mens hun sitter i sofaen og ammer sin tre måneder gamle sønn.

Hun har mer enn nok melk til både sønnen sin og andre som trenger det.

– Han er i en periode hvor det er mye pupp, men han sover mye på kvelden. Da har jeg noen timer hvor jeg kan pumpe. Jeg kan også gjøre det i en periode midt på dagen, men sønnen min går selvsagt først, sier Haavelmoen.

Det vanker en godtgjørelse fra sykehuset til de som vil dele på melken sin.

– Man får 150 kroner literen i Oslo for å gjøre dette. Men det var ikke motivasjonen for meg. Det er de små babyene på nyfødtintensiven som er motivasjonen. Jeg tenker på dem som trenger denne melken, sier Haavelmoen.

Om man ønsker å gi melk tar man kontakt med melkebanken ved det enkelte sykehus. Sykehuset tar en blodprøve og om alt er greit får mor låne pumpeutstyr, beger og annet nødvendig utstyr. Melken fryser man ned selv, og leverer når det passer.