– Det vil komme frem nye ting denne runden

I dag starter Morgan Andersens ankesak mot Aftenposten i Oslo.

Morgan Andersen krever erstatning fra Aftenposten

Morgan Andersen anket dommen fra Oslo tingrett, som frifant Aftenposten for ærekrenkelser.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Avisen Aftenposten ble i fjor høst frifunnet for ærekrenkelser mot tidligere Lyn- og Fredrikstad-direktør Morgan Andersen.

Andersen saksøkte avisen for 3,5 millioner kroner etter publiseringen av artikkelen «Ny millionutbetaling granskes» i desember 2011.

48-åringen mente avisen hadde fremsatt feilaktige påstander om hans befatning med tidligere FFK-spiller Abgar Barsom sin kontrakt, og han bestemte seg umiddelbart for å anke dommen.

Aftenposten ble for øvrig felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for den aktuelle artikkelen sommeren 2012.

Gleder seg

Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i Oslo i dag. Andersen sier til Fredriksstad Blad at han gleder seg til å komme i gang med saken, og tror det vil komme flere nye opplysninger.

– Jeg tror det vil komme frem en del nye ting i denne runden som ikke kom frem forrige gang. Nå har vi hatt langt bedre tilgang til det vi mener er viktig dokumentasjon i saken. Det skal bli godt å komme i gang, sier han til avisen.

Det er satt av tre dager til behandling av saken.

Morgan Andersen har ved flere anledninger ytret et sterkt ønske om å teste saken i rettssystemet. Han har tidligere fortalt NRK.no at han ønsker å finne ut av hva media har mulighet til å publisere.

– Hva skal man si? Vi ønsket å teste om det er slik at media har ubegrenset tilgang til å fremsette usanne beskyldninger, uten at det finnes dokumentasjon for det, og uten at man gis samtidig imøtegåelse. Det har retten sagt ja til at media har. Det betyr at media ikke lenger har noen krav på seg i forhold til å skrive eller trykke sannhet, sa han til NRK da dommen fra tingretten ble kjent i fjor.

– Vi vet at media og myndigheter i Norge har laget et ekstremt vern rundt seg selv i forhold til sine egne feilgrep. Vi små har veldig små sjanser til å slå oppover i systemet. Men dette kan vi ikke gi oss på, for da blir det en vill verden etter hvert, legger han til.

Koblet Barsom med Piiroja-saken

Raio Piiroja i retten

Aftenposten koblet en faktura utstedt 17. mars 2008 til den såkalte Piiroja-saken. Raio Piiroja ble i sommer dømt til 8 måneders betinget fengsel.

Foto: Espen Torgersen / NRK

I den aktuelle artikkelen presenterte Aftenposten en faktura utstedt 17. mars 2008. Den viste ifølge avisa at Fredrikstad hadde inngått en avtale med selskapet Sport Invest GmbH – med Andersen oppført som referanse.

Aftenposten erfarte at avtalen ble inngått i forbindelse med kontrakten til spilleren Abgar Barsom.

Avisen slo også fast at fakturaen «minner mye om den Fredrikstad året i forveien betalte til Raio Piirojas estiske agentselskap Sport & Net Group». Dermed koblet de saken til skatteunndragelses-skandalen hvor både Fredrikstad Fotballklubb, Fredrikstad Fotballklubb Sport AS og flere fotballedere ble bøtelagt.

Senere ble også Raio Piiroja og Brian West dømt til henholdsvis 10 og 8 måneders betinget fengsel for skatteunndragelser.