Morgan Andersen saksøker flere medier

Morgan Andersen til søksmål mot TV 2 og seks aviser.

Morgan Andersen i tingretten

Morgan Andersen går til søksmål mot flere medier fordi han mener de brukte for lang tid på å rette opp feil i sin omtale av han.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tidligere klubbdirektør i Lyn og Fredrikstad, Morgan Andersen, har tatt ut forliksklage mot TV 2, Adresseavisen, Bergens Tidende, Fredriksstad Blad, Fædrelandsvennen, Stavanger
Aftenblad og VG. Det bekrefter Andersens advokat Per Danielsen overfor Nettavisen.

Bakgrunnen for søksmålet er at de nevnte mediebedriftene brukte for lang tid på å rette opp feil i sin omtale av Andersen. Morgan Andersen ble i 2011 pågrepet og siktet for medvirkning til skatteunndragelse. Siktelsen ble frafalt i 2014.

Danielsen sier til Nettavisen at de nevnte mediebedriftene alle refererte til en artikkel som Aftenposten skrev om saken. Aftenposten ble senere felt i PFU for manglende mulighet til
samtidig imøtegåelse. Danielsen sier at de nevnte mediebedriftene brukte for lang tid på å beklage sine artikler, og han varsler derfor både søksmål og et erstatningskrav.

Kreves for en halv million

René Svendsen

Sjefredaktør i Fredriksstad Blad René Svendsen og de andre redaktørene har en måneds tid på seg til å svare på klagen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

Sjefredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, bekrefter at han har mottatt forliksklagen, men at de ikke har rukket å ta stilling til den ennå.

– Men jeg synes umiddelbart at det er underlig at det som handla om beklagelse nå handler om penger, sier Svendsen.

Hvor mye penger krever han av dere?

– Det er omtrent fem hundre tusen.

Er det det samme beløpet han krever av de andre mediene?

– Jeg har fått bekrefta fra en av de andre avisene at det er det samme beløpet hos dem.

Hvordan ser du på grunnlaget for klagen?

– Vi har beklaga at vi bragte informasjonen fra Aftenposten som ikke Aftenposten har dokumentert senere. Vi brakte nyheten med Aftenposten som kilde, en kilde vi så på som troverdig.

– Har brukt for lang tid

Per Danielsen

Per Danilelse, advokaten til Morgan Andersen, mener mediene har brukt altfor lang til på å beklage.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Advokaten til Morgan Andersen, Per Danielsen, sier søksmålet kommer fordi ingen av mediene som er klaget inn har tatt inn presiseringer da det ble klart at det ikke var dekning for beskyldningen mot Andersen om skatteundragelse.

Det har jo kommet beklagelser fra flere av avisene etterpå, er ikke det godt nok?

– Nei, det er det ikke. Når man kommer med en beklagelse først fire år etter at Morgan Andersen har måttet bruke år av sitt liv på å klage til PFU, så er det for sent. Enhver ansvarlig avis må rette opp uriktigheter med det samme, både etter gjeldende rettsregler og presseskikken. Dessuten må man av alle anstedighetsgrunner beklage, og til slutt om nødvendig betale oppreisning fort tort og svie.

Danielsen tør ikke gjette på noe utfall i forliksrådet, og sier det kommer helt an på avisene. Men hvis det ikke blir en løsning der er han klar for å ta det videre.

– Da er neste skritt stevning, sier Danielsen.

De sju mediene har en frist på en knapp måned å svare på klagen.