Hopp til innhold

Moren til Jonas: – Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan det kunne skje

HOKKSUND (NRK): Moren til 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten, som døde av stikkskader etter en hjemmefest, fortalte i retten om den vanskelige tiden etter at hun mistet sønnen.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

DØDE ETTER FESTVOLD: Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt slått med en flaske i halsen på en hjemmefest.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Moren fikk telefon fra sønnens kjæreste like etter klokken 23 lørdag den 21. september 2013. Hun trodde først jenta var full.

– Hun var så hysterisk. Hun skrek «Jonas er skada. Han dør.»

De la på etter kort tid. Moren forstod ingenting. Hun forsøkte å ringe sønnen. Det var en annen gutt som tok telefonen. Hun fikk vite at sønnen var på vei til sykehus. Moren varslet resten av familien og reiste etter. På vei til sykehuset dro de innom festen og hentet sønnens kjæreste.

Moren vitnet onsdag i rettssaken mot en 20 år gammel mann som er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at Jonas Wendelborg Bråten døde av stikkskader etter en hjemmefest i Hokksund.

Fikk nytt håp

Ifølge moren fikk familien lite informasjon om hvordan det gikk med sønnen. Etter noen timer fikk de vite at han skulle flyttes til Ullevål sykehus. De fikk nytt håp.

Aktor og forsvarer i retten

Aktor Tonje Tønder og forsvarer Harald Stabell i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Da ble jeg så glad. Det var et håp. Vi var veldig oppstemt da vi kjørte innover til Ullevål, bortsett fra Jonas' kjæreste som trolig var i sjokk.

På Ullevål sykehus ventet familien i nærmere 17 timer før de fikk vite at det ikke var noe mer legene kunne gjøre for å redde tenåringens liv.

– Det var traumatiske og fryktelige timer. Vi fikk ingen beskjeder. Vi fikk se ham og snakke til ham, men jeg så at han var død.

Les også: – Krangelen startet på et soverom

– Familien var i sjokk

I en fullsatt rettssal fortalte moren om sjokket over å miste sønnen. Hun sliter fortsatt med å sove og har vært sykemeldt i lengre tid. Hun ønsket å vitne i retten for å danne et bilde av Jonas.

– Jeg har grua meg veldig. Jeg har ikke hatt noe ønske om å vite hvem gjerningsmannen er, eller se ansiktet hans. Det er en liten bygd.

Moren har vært til stede under mesteparten av rettssaken tidligere denne uken. Hun forstår fortsatt ikke hvordan det fatale kunne skje på hjemmefesten i Hokksund høsten 2013.

– Jeg har ikke noe mer forståelse for at det som har skjedd, har skjedd.

Den tiltalte 20-åringen så ikke på vitnet mens hun forklarte seg. Han erkjenner ikke straffskyld fordi han ikke husker hva som skjedde på festen.